Анонси
     

     






           
           
          Новини

          Назад

          <<<518 - 528 з 4478>>> Архів
          31 Липня 2023 12:31

          Як триває підготовка до навчального року 
           


           
               Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, Олена Соронович, заступниця начальника Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, та Валентин Чеботько, директор «Центр матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» Чернігівської обласної ради, провели робочу нараду з керівниками місцевих органів управління освітою.  

          На порядку денному - підготовка до безпечного повернення до навчання.  
          Обговорили особливості організації освітнього процесу в закладах освіти області.  
          Також розглянули питання підготовки закладів освіти області до роботи в осінньо-зимовий період. 

          Важливо, аби діти під час навчання відчували себе в безпеці та комфортно. Про охорону закладів освіти області в умовах воєнного стану та протидію правопорушень у школах говорили з Оксаною Огненко, начальницею відділу ювенальної превенції ГУНП в Чернігівській області, та заступником начальника Управління охорони в Чернігівській області Сергієм Дерев‘янко.

           

           
          28 Липня 2023 15:57

          Участь рою «Ратиборець» у ІІІ (Всеукраїнському) етапі

          Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у 2023 році (старша вікова група)

           

          Рій «Ратиборець» Парафіївського ліцею Парафіївської селищної ради представив Чернігівщину на ІІІ етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – «Джура-2023: Галицька Січ», який проходив 15-23 липня 2023 року на Львівщині.

          Урочистою ходою містом Сколе розпочали ІІІ етап гри, а гучне закриття відбулося 23 липня у столиці Галичини – місті Львів. Учасниками Всеукраїнського етапу гри стали 26 роїв-переможців обласних етапів. 208 здобувачів освіти з різних куточків України мали змогу відчути всю велич Карпатських гір, продемонструвати свою творчу майстерність, винахідливість, ерудицію та військову вправність у різних видах змагань і вишколів.

          28 Липня 2023 14:46

           «Вихователі безпеки» в освітніх закладах Чернігівщини 


           
          Триває робота над створенням безпечного простору в закладах освіти. Сьогодні до проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» приєднались ще 2 ТГ Чернігівської області - Линовицька територіальна громада Прилуцького району та Остерська територіальна громада Чернігівського району. Відповідний меморандум про співпрацю було підписано сьогодні. 
           
           У Чернігівській області вже працюють 4 спеціаліста із безпеки в освітньому середовищі. Раніше до проєкту приєднались Корюківська, Ніжинська, Бобровицька та Ладанська територіальні громади. 
           
          Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, відзначив важливість проєкту для  закладів освіти області. Першочерговою задачею є безпека дітей. 
           
           Проєкт спрямований на підвищення рівня безпеки освітнього процесу через підготовку та впровадження у виконавчі органи територіальних громад фахівців із безпеки, знання та навички яких відповідають актуальним безпековим викликам. Такий спеціаліст має виявляти правопорушення в дитячому середовищі та запобігати їм.

           
          28 Липня 2023 14:42

          Важливо - безбар'єрний доступ до освіти  
           

          «Без бар’єрів» - ініціатива першої леді України Олени Зеленської. Безбар’єрність - це забезпечення рівних прав і можливостей. Це комплексний підхід до подолання бар’єрів: від поширення інклюзивних практик і впровадження доступності до піклування про психічне здоров’я, яке є основою добробуту кожної людини. Над втіленням проєкту працює Управління освіти і науки Чернігівської ОДА. Важливо, щоб кожна дитина мала вільний доступ до освіти та соціалізації, зазначає Юрій Музика. 
           
                 У співпраці з керівницею Чернігівського регіонального офісу БФ «Право на захист» Оленою Приходько КЗ «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр» ЧОР отримав електропідйомник для дітей з особливими освітніми потребами. Директорка НРЦ Олена Житняк неодноразово наголошувала на необхідності отримання такого обладнання. Це допоможе забезпечити доступ до якісної освіти без обмежень.  

          «Дякуємо за допомогу в придбанні підйомника в школу для дітей з особливими потребами. Цей підйомник забезпечить моєму сину, учню 8 класу, безперешкодне освітнє середовище, допоможе безпечно та незалежно від мене пересуватися між поверхами школи. Дякую вам за проявлену увагу в цей нелегкий для всіх нас час.  Для мене це важливо, бо мій син проживає в школі», - мати

          26 Липня 2023 17:23

          Безпека дітей – один із пріоритетів освітян та поліції охорони Чернігівщини 
           


          В Управлінні освіти і науки Чернігівської ОДА відбулась робоча зустріч керівника освіти області Юрія Музики з заступником начальника технічної охорони Департаменту поліції охорони Сергієм Кіфоруком, начальником Управління поліції охорони в Чернігівській області Ігорем Магдибором та заступником начальника Управління поліції охорони в Чернігівській області Сергієм Дерев’янко. 
          Обговорили питання впровадження Концепції безпеки закладів освіти, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України, що включає: 
          профілактичні заходи щодо правопорушень; 
          забезпечення закладів освіти системами відеоспостереження та комплексом тривожної сигналізації з подальшим підключенням до пунктів централізованого спостереження Управління поліції охорони в Чернігівській області; 
          оперативне реагування нарядів поліції у разі виникнення будь-яких правопорушень або надзвичайних подій. 
           
           
          За інформацією Сергія Дерев'янка, заступника начальника управління поліції охорони в Чернігівській області, наразі тривожні кнопки встановлено у 252 об’єктах закладів освіти Чернігівщини. Тривожна кнопка допомагає швидко звернутися до підрозділу поліції.Сигнал про спрацювання кнопки надходить на пульт централізованого спостереження Управління

          26 Липня 2023 17:19

          15 укриттів для шкіл: швейцарсько-український проєкт «DECIDE: ВІДБУДОВА. Ініціатива з відновлення шкіл» 
           

           
          Мета проєкту - забезпечити приблизно 15 тисяч школярів доступом до якісної освіти в безпечних умовах. Саме тому, в межах ініціативи у 25 школах облаштують укриття та, що не менш важливо, обладнають їх як освітні коворкінги! Крім сховищ, також планується відремонтувати школу №13 міста Чернігів, створити там укриття та сучасний харчоблок. 

          В'ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА, звернув увагу на особливості організації освітнього процесу в області та наголосив, що, окрім основної мети ініціативи, важливо те, що громади зможуть навчитись самостійно реалізовувати подібні проєкти. Враховуючи те, що область межує з 2 країнами-агресорками - росією та білоруссю, однією з головних задач є саме облаштування укриттів в школах. 
          «Усі укриття мають стати освітніми коворкінгами, вигляд яких -  підсумок ідей школярів на педагогів.»

          Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, наголосив на важливості повернення до безпечного очного навчання. Звернув увагу на інші потреби для забезпечення якісного освітнього процесу.

          У рамках відбору громад буде обрано до 25 територіальних громад-учасниць

          26 Липня 2023 16:44

          Цього року Україна відзначатиме День Державності 28 липня: інформаційні матеріали

           

          У 2023 році Україна вдруге відзначатиме День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

          День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.

          Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу.

          Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

          У 2023 році День Державності відзначається 28 липня. Але вже наступного року відзначатиметься 15 липня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. За відповідний законопроєкт, внесений Президентом, Верховна Рада проголосувала  14 липня.

          24 Липня 2023 09:31

          Пріоритет - доступ до навчання під час війни  


          Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, разом з представницею Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області Ларисою Шумною, працівницею Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Іриною Жмакою та головою ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Іриною Дорожкіною обговорили забезпечення дітей безперешкодним доступом до навчання.   

          У рамках проєкту  #WeAreAllUkrainians дітям ВПО та дітям з особливими освітніми потребами буде надано близько тисячі планшетів для організації навчального процесу.   

          Німецька ініціатива #WeAreAllUkrainians у партнерстві з представництвом міжнародної організації Plan International розпочинають в Україні реалізацію проєкту з регіонального гуманітарного реагування. Головна мета - сприяння отриманню доступу до освіти онлайн та спрямований на підтримку вразливих дівчаток і хлопчиків молодшого шкільного віку з родин, які постраждали від війни в Україні та є внутрішньо переміщеними особами.  

          ▪️Проєкт впроваджується в тому числі й на території Чернігівської області, оскільки регіон входить у перелік областей, де найбільше постраждали заклади освіти.

          21 Липня 2023 15:56

          «ГОВЕРЛА» на Чернігівщині 


          Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» сприяє уряду України у просуванні та здійсненні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги, зокрема - освітні. З 2021 року проєкт працює з 65 громадами у семи областях: Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Волинській, Закарпатській та Житомирській.  
           
          Нещодавно до програми долучились і 7 громад Чернігівської області. А саме: 
          Бобровицька 
          Варвинська 
          Козелецька 
          Носівська 
          Талалаївська 
          Срібнянська 
          Сухополов’янська громади. 
           
          Кожна громада-партнерка отримає комплексну підтримку для посилення інституційної спроможності місцевого самоврядування, вдосконалення управлінських практик, надання послуг та місцевого економічного розвитку. Це, в свою чергу, допоможе покращити ефективність функціонування закладів освіти. 

          21 Липня 2023 07:38

          19 шкіл області отримали близько 3 тисяч меблів для облаштування укриттів 


          Міжнародна неурядова організація Finn Church Aid (FCA) продовжує підтримувати заклади освіти Чернігівської області. У межах проєкту “Безпечне повернення до навчання в Україні” 19 шкіл отримали обладнання, необхідне для облаштування укриттів. 
           
          Як зазначив Юрій Музика, однією з пріоритетних вимог для освітнього процесу є безпека дітей, зокрема - належне облаштування укриттів. Це дасть можливість не лише створити гідні умови для перебування в бомбосховищах учнів та педагогів, а й налагодити освітній процес під час повітряних тривог. Для цього управління спільно з міжнародними неурядовими організаціями, волонтерами, благодійниками продовжує роботу щодо забезпечення закладів освіти області всім необхідним. 
           
          Відповідно до попередньої оцінки потреб шкіл, фінська організація передала закладам освіти Чернігівської області навчальне та інше обладнання, яке зробить перебування в укриттях більш комфортним.Така допомога дозволить забезпечити стабільний та безпечний освітній процес в очній формі.

          19 Липня 2023 15:51

          В Ічні запрацював цифровий навчальний центр  
           


          Цифрові освітні центри (Digital Learning Centers - DLC) — це освітні простори, обладнані сучасною технікою, а також навчальними матеріалами. Головна мета таких центрів – надання безпечного доступу до дистанційної освіти дітям, які не можуть здобувати її очно. Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу. 
           
          Окрім того, центри виконуватимуть низку інших функцій. Серед них — сприяння соціалізації та взаємодії дітей і підлітків, мотивація до навчання, надання допомоги в професійній орієнтації. 
           
          У межах проєкту «Безпечне повернення до навчання в Україні» фінська міжнародна неурядова організація «Finn Church Aid» (FCA) у співпраці з Управлінням освіти і науки Чернігівської ОДА допомогла відкрити у громадах Чернігівської області сучасні цифрові навчальні центри.  
           

          <<<518 - 528 з 4478>>> Архів

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/