Анонси
     

     






           
           
          Новини

          Назад

          <<<463 - 473 з 4477>>> Архів
          22 Вересня 2023 14:54

          ОФІЦІЙНА ПОЗИЦІЯ МОН ЩОДО ОБМЕЖЕНЬ НА ВІДВІДУВАННЯ ДИТЯЧИХ ЗАКЛАДІВ БЕЗ ЩЕПЛЕНЬ ПРОТИ КОРУ

           

          Через високий ризик спалаху кору в Україні головний державний санітарний лікар в Чернігівській області Олександр Чепурний видав постанову щодо відсторонення від очного навчання дітей, які не щеплені від кору. Постанова прийнята згідно зі статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», яка регламентує, що невакциновані діти не можуть відвідувати виховні, навчальні, оздоровчі та інші дитячі заклади, за винятком тих, хто має медичні протипоказання до вакцинації.

          «Міністерство освіти і науки підтримує такі заходи безпеки від інфекційних захворювань в дитячих закладах. Перебування невакцинованих дітей в організованих колективах створює ризик виникнення спалаху кору, що є загрозою для життя й здоров'я як самих учнів, так і працівників закладу освіти та членів родин», – заявляє Оксен Лісовий, міністр освіти і науки.

          Імунізація захищає не лише вакциновану дитину, а й тих, хто не може бути щепленим через медичні протипоказання, наголошує міністр. 

          Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров'я та Центр громадського здоров'я закликають батьків не нехтувати плановими щепленнями та вакцинувати дітей проти кору, паротиту та краснухи.

          22 Вересня 2023 14:47

          Реформа старшої профільної школи

           

          Міністерство освіти і науки України спільно зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE розпочинає серію заходів, спрямованих на розробку стратегічного плану впровадження старшої профільної школи! Задля цього зібрались у Києві на першій Стратегічній сесії «Реформа старшої профільної школи».

          Захід було спрямовано на експертне обговорення напрямів стратегічного плану впровадження реформи. Участь у стратегічній сесії взяли понад сто експертів у галузі освіти, представників асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій, департаментів освіти та науки, об'єднань роботодавців.

          «В умовах війни та безпекових проблем, які ми маємо сьогодні, ми повинні рухатися вперед до змін у системі освіти. Це надзвичайно ускладнює нашу динаміку, але ми не маємо альтернативи, адже воюємо за розвиток нашого суспільства і нації. Цей розвиток, безумовно, не можливий без якісної та ефективної системи освіти. Я розумію, що на нас чекає непростий шлях, але освіта сьогодні є пріоритетом держави номер два після оборони», – сказав у вітальному слові Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

          Серед експертів були представники Верховної Ради України, Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, а також Міністерства

          19 Вересня 2023 12:50

          Спільне засідання Колегії Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації та постійної комісії Чернігівської обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери щодо визначення лауреатів обласних Премій імені Софії Русової та імені Георгія Вороного

          Щорічна обласна Премія імені Софії Русової присуджується педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до Положення, затвердженого рішенням шостої сесії обласної ради п’ятого скликання від 29 листопада 2006 року.

          Щорічною обласною Премією імені Георгія Вороного нагороджуються педагогічні та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти відповідно до Положення, затвердженого рішенням другої сесії Чернігівської обласної ради шостого скликання від 30 грудня 2010 року.

          З 2007 року Премія імені Софії Русової була присуджена 290 найкращим педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти, а Премію імені Георгія Вороного з 2011 року отримали 60 науково-педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти Чернігівської області.

          19 Вересня 2023 11:16

          Участь юннатів Чернігівської обласної станції юних натуралістів у Всесвітньому дні прибирання

           

          З метою формування національної культури чистоти та правильного поводження з відходами, створення сприятливих умов для розвитку волонтерської діяльності і самореалізації української молоді, розвитку місцевих громад щорічно Всеукраїнський молодіжний рух «Let`sDoItWorld» організовує міжнародну соціально-екологічну акцію з прибирання зелених зон та благоустрою територій – «Всесвітній день прибирання».

          Цьогоріч акція «WorldCleanupDay» проходила 16 серпня-16 вересня 2023 року. Разом з мільйонами громадян 191 країниі, які вийшли заради досягнення спільної мети – порятунку планети від сміття, до Акції долучилися і вихованці гуртків комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».

          Юннати станції провели її під гаслом «Хай небо буде мирним! А Україна чистою!»: прибрали бруд та сміття вздовж вулиць Івана Франка, Висока, дитячі майданчики, прилеглі території біля своїх будинків.

          Особливістю цьогорічного прибирання є суворе дотримання заборон, обмежень, які діють на період війни.

          18 Вересня 2023 10:11

          Нагороджено переможців конкурсу «ОДНА ПЛАНЕТА – ОДНЕ МАЙБУТНЄ»

           

          Дипломи та цінні подарунки отримали 29 екоактивістів з різних куточків Чернігівщини. Усі вони стали переможцями щорічного обласного екологічного конкурсу «Одна планета – одне майбутнє».

          Цьогоріч на конкурс надійшло 55 робіт. Серед конкурсантів – школярі та студенти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, представники громадськості, які розкрили свій творчий потенціал та найбільш вдало висвітлили екологічну тематику у роботах. Приємно, що молодь Чернігівщини піклується про навколишнє середовище.

          Усі учасники проявили неабиякі творчі здібності – роботи екологічно змістовні і наповнені любов’ю до природи рідного краю.

          Вітаємо переможців конкурсу! Вдячні за активну громадянську екологічну позицію.

           
          18 Вересня 2023 10:08

          Відбулась зустріч з представниками французької державної агенції з міжнародного технічного співробітництва Expertise France. Агенція співпрацює з державними установами Франції, а також з Європейським Союзом, щоб задовольнити потреби країн-партнерів, які бажають покращити державну політику. Агентство координує та реалізує проєкти національного та регіонального масштабу за основними напрямками громадської діяльності.

          «Чернігівщина відчула підтримку Франції майже відразу після звільнення області. І це неоціненна підтримка», - зазначив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

          Під час обговорення торкнулись теми освіти. Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, взяв участь у робочій зустрічі з представниками делегації. Багато шкіл Чернігівщини постраждали через повномасштабне вторгнення. Важливо не лише відновлювати заклади, але й модернізувати їх. Франція неодноразово допомагала закладам освіти області – транспортом, гаджетами тощо.

           Окрім того, актуальним залишається питання укриттів. Без наявності бомбосховища заклад освіти не зможе працювати. Також звернули увагу на потребу шкіл у транспорті. Представники делегації планують налагодити співпрацю з окремими громадами області.

          18 Вересня 2023 10:07

          Можливості для розвитку дітей на Чернігівщині

           

          Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, зустрівся з представниками освітньої фундації GoGlobal. Організація генерує, пілотує та масштабує проєкти для вчителів, школярів та молодi.

          Обговорили напрямки співпраці. Серед основного – нові кемпи для дітей, на яких вони зможуть відпочити та покращити свої знання з різних предметів. Планується запуск ще одного проєкту для вчителів та психологів. У його рамках педагоги отримають корисні знання з психологічної допомоги, які зможуть використовувати на практиці.

          Раніше у рамках програми Catch-Up Camp від освітньої фундації GoGlobal учні 10-11 класів із 40-км прикордонної зони Чернігівщини стали учасниками одного з кемпів. Для учнів була розроблена програма та активності, на яких вони надолужували освітні втрати. Зокрема, покращували свої знання української та англійської мов, а також математики!

           Наразі триває реєстрація на нову хвилю speaking клубів. Це чудова можливість попрактикувати англійську мову у дружній атмосфері, поспілкуватись з носіями мови та дізнатись багато цікавого про культуру і традиції інших країн. Реєстрація триває до 21 вересня. Зареєструватись:

          13 Вересня 2023 10:04

          Відновлення та розвиток освіти Чернігівщині

           

          У освіти України є майбутнє — потужне, яскраве та вільне. І ми реалізуємо його разом. Пошук та створення нових можливостей для модернізації освіти стали однією з тем обговорення на міжнародному форумі «InterUAction. Позитивний сценарій відновлення і розвитку України». Форум об'єднав відомих експертів, громадських активістів, представників бізнесу та громадськість для обговорення актуальних проблем відновлення та розвитку країни в умовах внутрішнього конфлікту та війни.

          Серед експертів форуму були представники Верховної Ради України, представники Кабінету Міністрів, а також члени парламенту Великої Британії та міжнародні експерти з Франції та Ізраїлю.

          Головне наразі – зробити так, щоб діти отримували якісну освіту. Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, став одним із учасників обговорення напрямку освіти та науки. На форумі було обговорено вісім основних напрямків, серед них — молодіжна політика, національно-патріотичне виховання та спорт.

          Зробити українську освіту здатною конкурувати із закордонною можливо. Учасники форуму активно обговорювали проблеми та можливі шляхи їх вирішення, спираючись на досвід експертів та аналітиків. Завдяки роботі в групах визначили ключові аспекти співпраці.

          13 Вересня 2023 10:03

          Станьте учасником проєкту «Центр денного догляду»!

           

          Вимушений переїзд внаслідок початку повномасштабного вторгнення, відсутність достатньої кількості установ, що надають послуги догляду, унеможливлюють розвиток жінок у бажаній сфері, оскільки обов’язки по догляду забирають час і енергію.

          Французька гуманітарна організація ACTED запускає проєкт «Центр денного догляду» в рамках Програми «ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗШИРЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ ЖІНОК ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ» (SEED). Програма направлена на підтримку економічного розвитку жінок, розширення можливостей для зайнятості та підприємництва, відновлення та створення нових джерел доходу. Проєкт реалізується за підтримки Global Affairs Canada.

          Програма спрямована на підтримку жінок, які хочуть розвиватися, займатися власною справою, здобути освіту, підвищити свій професійний рівень, але не можуть реалізуватись через обов’язки по догляду за дітьми чи рідними, які цього потребують.

          Подати заявку на участь можуть жіночі та інші громадські організації, спілки, благодійні фонди, комунальні і державні установи, що мають потенціал створити «Центр денного догляду» за дітьми або іншими категоріями людей, що потребують догляду.

          Дедлайн подачі заявок на Етап 1 -  до 19 вересня 2023 року (включно).

          Детальніше: https://gurt.org.ua/news/grants/90382/

           

          12 Вересня 2023 15:31
          12 Вересня 2023 11:42

          Національний заповідник «Гетьманська столиця» запрошує талановиту молодь до участі у  музичному  фестивалі-конкурсі молодих виконавців імені Андрія Розумовського!

           

          У час повномасштабного військового вторгнення росії надзвичайно важливо залучати молодь до вивчення історії та популяризації культури української держави, надавати розуміння, що наша історія, культура завжди була частиною великого європейського простору.

          Яскравим прикладом такої діяльності та комунікації  з молоддю є щорічне проведення Обласного музичного фестивалю-конкурсу молодих виконавців імені Андрія Розумовського! Фестиваль проводиться Національним заповідником «Гетьманська столиця» спільно з Чернігівським фаховим музичним  коледжем  імЛ.М. Ревуцького, Бахмацькою  школою  мистецтв ім.А.К. Розумовського, Благодійним фондом «Спадок Гетьманщини».

          <<<463 - 473 з 4477>>> Архів

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/