Анонси
     

     






           
           
          Новини

          Назад

          <<<408 - 418 з 4477>>> Архів
          01 Листопада 2023 11:44

          Відкриття XIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка!

          31 жовтня 2023 року стартував XIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Метою Конкурсу є відзначення важливості української мови та літератури, сприяння вихованню гордості за свої культуру та ідентичність, поширення серед молоді цінності патріотизму та національної самосвідомості.

          Учнівська молодь Чернігівщини щороку бере активну участь у Міжнародному мовно-літературному конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

          Конкурс дає можливість молоді ще раз звернутися до поетичного спадку Кобзаря та продемонструвати високий рівень своєї творчості. Відкриття відбулось у місті Ірпінь Київської області. Учасників привітали представники оргкомітету та журі.

          Бажаємо всім учасникам наснаги, нових творчих звершень в ім’я Перемоги України!

          31 Жовтня 2023 14:27

          Вітаємо Чернігівську команду учасників Всеукраїнського учнівського турніру істориків

           

          30 жовтня розпочався фінальний етап Всеукраїнського учнівського турніру істориків з проблематики Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду українського народу в контексті подій сучасної російсько-української війни.

          У змаганні, яке проходить у м. Чернівці на базі Інституту післядипломної педагогічної освіти, беруть участь 12 команд з різних куточків України. Чернігівську команду знавців історії представляють учні Чернігівського обласного наукового ліцею.

          Під час відкриття турніру учасників привітали Раїса Євтушенко, координатор турніру, головний спеціаліст директорату  шкільної освіти  Міністерства освіти і науки України; представники Чернівецької обласної державної адміністрації, оргкомітету, журі.

          Турнір є важливою подією для юних знавців історії, які мають бажання продемонструвати свої знання, здібності, та самореалізуватися в колі однодумців.

          30 Жовтня 2023 17:05

          Запрошуємо на Всеукраїнський урок із кібербезпеки!

          Традиційно в жовтні в Європі та США відзначають місяць кібербезпеки. Мета уроку — пояснити виклики, які стоять перед українцями, на прикладі кібератак з боку росії та сформувати компетенції кібергігієни.

          Тож, запрошуємо на Всеукраїнський онлайн-урок «Я. Безпека. Кіберпростір», який організовує Інститут спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського та Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України! Відвідати його зможуть усі охочі.

          На уроці ви дізнаєтеся:

          •  як атакують хакери, зокрема й російські, та як вони можуть використати молодь для досягнення своїх цілей;
          •  як захистити себе та своїх близьких від кіберзагроз;
          •  як кібергігієна може врятувати ваші особисті дані та гроші;
          •  як користуватися інтернетом безпечно.

           Урок почнеться 31 жовтня о 13:00.

          30 Жовтня 2023 16:47
          30 Жовтня 2023 11:43
          30 Жовтня 2023 11:24

          «Мова – душа народу»

           

          Цьогоріч Україна вперше відзначила День української писемності та мови саме 27 жовтня. Варто наголосити, що наша мова походить від єдиного праслов’янського кореня, а не від міфічної давньоруської мови, яка нібито розділилася на три мови – українську, білоруську та російську.

          Сьогодні українська мова об’єднує людей, готових відстоювати незалежність нашої держави, обороняти та розбудовувати її задля благополуччя майбутніх поколінь.

          До Дня української писемності та мови для здобувачів освіти гуртків «Юні друзі природи» (керівник Ніна Солодка) було проведено тематичну годину «Мова – душа народу». Під час перегляду презентації вихованці познайомилися з історією виникнення свята, дізналися про славетні та трагічні сторінки історії нашої мови, про прості правила, як захистити українську мову, зберегти її красу та чистоту. Діти з задоволенням взяли участь у хвилинці української поезії, спробували свої сили у мовознавчій вікторині.

          Члени гуртків «Екосвіт» (керівник Анастасія Кожем’яченко), «Основи флористики та фітодизайну» (керівник Олена Чала) комунального закладу  «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» стали учасниками

          27 Жовтня 2023 16:46

          Відкриття ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

           

          В День української писемності та мови, 27 жовтня 2023 року, відбулась церемонія відкриття ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, яка транслювалась на YouTube-каналі Міністерства освіти і науки України! Відкриття Конкурсу проходило на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

          З вітальним словом до учасників звернулися: Андрій Сташків, заступник Міністра освіти і науки України; Павло Гриценко, голова журі Конкурсу, директор Інституту української мови Національної академії наук України; Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови; Світлана Короненко-Слабошпицька, виконавча директорка Міжнародного благодійного фонду «Ліга українських меценатів». Промовці наголошували на ролі української мови у збереженні державності та здобутті нашої Перемоги.

          Від імені учасників змагання до вітального слова була запрошена Володимира Гавриш, учениця Ніжинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №15 Ніжинської міської ради Чернігівської області, яка є неодноразовою переможницею фінального етапу Конкурсу та стипендіатом Президента України.

          27 Жовтня 2023 15:20

          Нещодавно у Чернігівському обласному Палаці дітей та юнацтва пройшла XXХ сесія Чернігівської обласної Ради старшокласників «Все буде Україна!» у форматі ZOOM-конференції.

          До неї доєдналось близько 70 осіб! Серед них лідери-старшокласники та координатори учнівського самоврядування закладів позашкільної та загальної середньої освіти Чернігівської області.

          Привітала лідерів Чернігівської обласної Ради старшокласників Наталія Дягло – начальниця відділу дошкільної, позашкільної освіти, оздоровлення та виховної роботи Управління освіти і науки Чернігівської ОДА. Вона наголосила на важливості лідерського руху в умовах воєнного часу на Чернігівщині, підтримці його на державному та місцевому рівнях.

          Сесія розпочалася зі старту проєкту Meet Up «NeoProfосвіта» – циклу профорієнтаційних зустрічей, ознайомлення з важливими, необхідними, найпопулярнішими та робочими професіями. Перша зустріч циклу присвячувалась професіям сильних духом людей: військовим, поліцейським, рятівникам-пожежникам.

          До конференції долучились представники цих почесних та важливих професій: Сергій Новик, старший інструктор відділення рекрутингу та комплектування Чернігівського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки; Ольга Тимошенко, інспекторка відділу ювенальної

          27 Жовтня 2023 15:18

          X Чернігівська обласна історико-краєзнавча конференція учнівської молоді

          Дослідження історії рідного краю – це перші сходинки до усвідомлення себе як громадянина. Саме пам'ять про своє коріння робить людину більш свідомою, достойнішою та сильнішою.

          25 жовтня 2023 року відбулася X Чернігівська обласна історико-краєзнавча конференція учнівської молоді. Організаторами виступили ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді», Навчально-науковий інститут історії та соціогуманітарних дисциплін імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, Національна спілка краєзнавців України та ПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

          Юних дослідників вітав ректор Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, професор, доктор юридичних наук Олег Шеремет.

          У заході взяли участь 43 учні 7-11 класів Чернігівської області, переважна частина яких є вихованцями гуртків ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді».

           Конференція відбувалася у 3 наукових секціях: «Історія Чернігівщини у давнину», «Новітня історія Чернігівщини» та «Культура і мистецтво на Чернігівщині». Юні дослідники розглядали

          26 Жовтня 2023 16:22

          Останнім часом на Чернігівщині почастішали випадки завідомо неправдивих анонімних повідомлень терористичного характеру про замінювання установ та закладів освіти. Головне – зберігати спокій та діяти згідно інструкцій. У випадку отримання такого повідомлення необхідно терміново повідомити Національну поліцію та розпочати негайну евакуацію всіх учасників освітнього процесу.

          Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, звертає увагу на те, що такі дії караються законом. Відповідно до статті 258 Кримінального кодексу України, погрози вчинення вибуху караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

           Важливо: не  недооцінюйте небезпеку. Потрібно реагувати на кожне повідомлення, особливо коли мова йде про безпеку дітей.

          Управлінням освіти і науки Чернігівської ОДА були надіслані необхідні рекомендації щодо проведення у закладах освіти виховних заходів та роз’яснювальної роботи для учнів та їх батьків, працівників закладів з метою попередження випадків анонімних повідомлень.

          На сьогодні у закладах освіти постійно проводиться така роз’яснювальна робота. До проведення заходів долучаються представники Ювенальної поліції та ДСНС.

          26 Жовтня 2023 16:21

          Безпека дітей під час освітнього процесу – пріоритет №1

          В умовах війни питання безпеки навчання дітей та організації охорони у закладах освіти Чернігівщини стає ще більш актуальним.

          Щодо укриттів: триває робота над їх облаштуванням. Без наявності бомбосховища навчальний заклад не може працювати в офлайн форматі. Для шкіл, які їх не мають, одним з варіантів вирішення проблеми можуть стати модульні укриття.

          «Наразі увага кожного директора та педагога має бути направлена на створення безпечного середовища для учнів», - говорить начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

          Юрій Музика зазначив, що питання безпеки в закладах освіти є комплексним. Класи безпеки – одна з його складових. Відкриття такого класу в подальшому сприятиме формуванню знань і навичок у дітей по збереженню свого життя та здоров'я в надзвичайних ситуаціях.

          Нещодавно область отримала мобільний клас безпеки. Він курсуватиме двічі на тиждень згідно графіку.

          Паралельно з відкриттям класів безпеки на Чернігівщині триває реалізація експериментального проекту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі». Наразі в області працює 6 таких спеціалістів: в Остерській, Ніжинській, Бобровицькій,

          <<<408 - 418 з 4477>>> Архів

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/