Анонси
     

     






           
           
          Новини

          Назад

          <<<331 - 341 з 4474>>> Архів
          18 Грудня 2023 13:42

          Восьма природнича конференція учнівської молоді

          Чернігівською Малою академією наук учнівської молоді спільно з Національним університетом «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка проведено в онлайн-форматі Восьму природничу конференцію учнівської молоді.

          У заході взяли участь 33  здобувачі освіти 8–11 класів закладів загальної середньої освіти області, переважна кількість яких вихованці гуртків ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді», що займаються експериментально-дослідницькою діяльністю за напрямами наукових відділень «Хімії та біології» і «Екології та аграрних наук».

          З вітальним словом до учасників конференції звернувся Володимир Дятлов – президент Чернігівського територіального відділення МАН України.

          У ході конференції учні представили свої науково-дослідницькі проєкти та результати досліджень щодо добових та місячних біоритмів людини, природно-заповідного фонду України,  показників екологічного стану довкілля урбанізованого середовища під час війни, ролі ерозійних процесів у формуванні рельєфу Срібного та багато іншого. Юні хіміки досліджували твердість води, визначали вплив фітонцидних речовин зеленої зони Чернігова, шукали альтернативний екологічний засіб для прання, розглядали інгібування мікробної

          18 Грудня 2023 09:30
          15 Грудня 2023 15:53

          Основи психологічної підтримки для освітян  

          Про ментальне благополуччя та те, як діяти в гострих ситуаціях з дітьми говорили на тренінгу «Психологічне та соціально-емоційне навчання для українських шкіл».

          «Наші діти потребують постійної психоемоційної підтримки, адже постійно перебувають у емоційно складному стані тривоги, страху та напруги. Тож, освітяни мають володіти необхідними методиками та підготовкою для того, щоб підтримати та, за необхідності, перенаправити школярів, які потребують фахової допомоги у зв’язку з більш складними проблемами у сфері психічного здоров’я», - зазначив начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

          Питання створення безпечних умов для здобувачів освіти є надважливим для усіх закладів освіти Чернігівщини. Школи та садочки, які знаходяться у 40-кілометровій та навіть 20-кілометровій зоні від кордону з ворогом, роблять все можливе, щоб убезпечити дітей від фізичної небезпеки та, що не менш важливо, зберегти їх ментальне здоров’я. Тому, аби дізнатись як надавати необхідну допомогу учням, до тренінгу приєднались соціальні педагоги та практичні психологи, вчителі  з 15 прикордонних громад.

          Наразі потужна просвітницька робота серед педагогів проводиться на базі Чернігівського обласного

          15 Грудня 2023 14:37

          ПНЗ «Центр НПВТКУМ» запрошує всіх охочих відвідати фотовиставку «Чернігівщина – українська перлина Європи. Погляд фотохудожників»

           

          Днями у Центрі національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді відкрилась фотовиставка «Чернігівщина – українська перлина Європи. Погляд фотохудожників».

          Автором проєкту є чернігівський волонтер Юрій Лісовський. Повна колекція включає 90 світлин краєвидів та історико-культурних об’єктів міста Чернігова й області. Частина робіт зараз експонується в Німеччині та Франції. А до експозиції, яка представлена в ПНЗ «Центр НПВТКУМ», ввійшло близько 30-ти з них. Це фотороботи відомих та знаних в Україні чернігівських митців, а саме Аліни Андрєєвої, Валентина Бобиря, Віктора Кошмала, Миколи Турчина, Олександра Орендаря.

          Мета виставки – ознайомити глядачів з чернігівським краєм, показати розмаїття культурної спадщини, огляд об’єктів регіону, які представляють історичну та архітектурну цінність, привернути увагу до подій сьогодення.

          Меседж виставкового фотопроєкту – зробити акцент на тому, що незважаючи на втрати і біль, постійні ракетні та артилерійські обстріли, Чернігівщина відроджується. Сьогодні наша область є «майданчиком»,

          14 Грудня 2023 15:01

          Участь учнівства Чернігівського обласного наукового ліцею у конкурсі «Олімпіс 2023 – Осіння сесія»

           

          Одним з провідних напрямків діяльності Чернігівського обласного наукового ліцею є залучення учнівства до участі у Всеукраїнських предметним олімпіадах та Всеукраїнському конкурсі-захисті учнів-членів МАН. А також у різних конкурсах, конференціях та турнірах. Так, протягом листопада 2023 року учні й учениці ліцею узяли участь у Міжнародному дистанційному конкурсі «Олімпіс 2023 - Осіння сесія».

          Учнівство ліцею долучилися до випробувань з п'ятьох тематичних напрямків та вибороли 12 дипломів.

          Іван Лопата, учень 10 класу техніко-технологічного профілю здобув одразу 4 дипломи: диплом І ступеня з математики, диплом І ступеня з інформатики, диплом І ступеня з англійської мови, диплом ІІІ ступеня з біології та природознавства.

          Перше місце з англійської мови з Іваном Лопатою розділила Катерина Богдан, учениця 10 класу природничо-математичного профілю. Вікторія Дем'яненко (10 клас суспільно-гуманітарного профілю) отримала також диплом диплом ІІ ступеня з англійської мови.

          Дипломи ІІІ ступеня в конкурсі з української мови і літератури отримали Вікторія Дем'яненко та Олександра Прокопчук (10 клас економіко-правового профілю). Диплом ІІІ ступеня з математики отримав Артем Ананенко, учень 10 класу природничо-математичного

          14 Грудня 2023 11:40
          12 Грудня 2023 11:00

          Змагання «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» стартують вже цього тижня!

          Відбулось перше засідання організаційного комітету щодо реалізації на Чернігівщині у 2023/2024 навчальному році проєкту «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги». Воно пройшло під головуванням заступниці начальника ОВА Жанни Шерстюк. Серед учасників – начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика, начальник Департаменту сім’ї, молоді та спорту Андрій Шемець, представники профільних департаментів ОДА, РДА та спортивних федерацій.

          «Через об’єктивні чинники – ковід та повномасштабне вторгнення росії – дитинство наших дітей, на жаль, не таке яскраве як хотілося б.  Але воно одне і його не можна відкладати. Тому ініціатива Президента по організації шкільних ліг дуже актуальна. Це те дозвілля і розрада, яка дозволить дітям знову згадати про мирне дитинство та ті можливості, які воно відкриває», – наголосила Жанна Шерстюк.

          Як розповів Юрій Музика, у межах проєкту відбудуться змагання з 4 видів спорту, які є найбільш популярними та доступними: баскетболу, волейболу, футзалу, спортивного орієнтування. Участь у них візьмуть учні закладів загальної середньої освіти області.

           

          12 Грудня 2023 10:00
          12 Грудня 2023 09:00

          Змагання «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» стартують вже цього тижня!

          Змагання «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» стартують вже цього тижня!

          Відбулось онлайн-засідання організаційного комітету щодо реалізації на Чернігівщині у 2023/2024 навчальному році проєкту «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги». Відкриваючи нараду, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, Юрій Музика наголосив, що головне – безпека дітей. Тому, всі змагання мають проводитись лише з урахуванням безпекових умов.

          Серед учасників – заступниця начальника Управління освіти, начальниця відділу загальної середньої та корекційної освіти, Олена Соронович, начальник Департаменту сім’ї, молоді та спорту Андрій Шемець, представники профільних департаментів РДА та спортивних федерацій.

          Нагадаємо, у межах проєкту відбудуться змагання з 4 видів спорту, які є найбільш популярними та доступними: баскетболу, волейболу, футзалу, спортивного орієнтування. Участь у них візьмуть учні закладів загальної середньої освіти області.

          11 Грудня 2023 15:06
          08 Грудня 2023 16:49
          <<<331 - 341 з 4474>>> Архів

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/