Анонси
     

     






           
           
          Новини

          Назад

          <<<155 - 165 з 4472>>> Архів
          03 Квітня 2024 16:35

          Діти та збройні конфлікти: як реагувати органам управління на правопорушення, вчинені щодо малолітніх і неповнолітніх осіб

          У Києві відбувся інформаційно-практичний семінар щодо мандату «Діти й збройні конфлікти». Його учасниками стали представники обласних управлінь освіти і науки з усіх регіонів України.

          Важливою темою зустрічі була власне дія мандату на всеукраїнському рівні, обговорили також 6 серйозних порушень проти дітей у збройних конфліктах і механізми їх якісного моніторингу та звітності. Ще одним питанням, яке порушувалося під час семінару, було те, як правильно подавати інформацію про руйнування й пошкодження закладів освіти та скоординувати роботу відповідних державних структур, які за це відповідають. Також обговорили зміни до національної імплементації Декларації безпеки шкіл в Україні.

          03 Квітня 2024 11:52

          Естонська організація «Мondo» про підтримку педагогів прикордонної Чернігівщини  

          Це благодійна організація, яка працює в Україні з 2014 року. На сьогодні одним з напрямів її роботи є всебічна підтримка педагогів з прикордонних громад та областей. Волонтери організації проводять тренінги для вчителів, надають психологічні консультації та організовують літні школи для освітян. «Mondo» також працює над покращенням доступу школярів до якісної освіти в умовах війни, зокрема в Чернігові було відкрито спортивно-психологічний хаб для дітей, здійснено закупку ноутбуків для закладів освіти, а в рамках реалізації проєкту «Активні канікули» — спортивного інвентаря.

          Представники естонської благодійної організації «Моndo» в Україні на чолі з Трііною Оссіновсікі, членом правління, днями знову відвідали Чернігівщину. Під час ознайомлюючої зустрічі із заступницею начальника Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Оленою Соронович та Валентином Чеботьком, директором «Центру матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» Чернігівської ОДА, обговорили проблеми організації освітнього процесу в області, шляхи їх вирішення та напрями подальшої плідної співпраці.  

          03 Квітня 2024 11:52

          Відбувся День відкритих дверей у комунальному закладі «Чернігівський обласний науковий ліцей» Чернігівської обласної ради

          30 березня в Чернігівському обласному науковому ліцеї відбувся День відкритих дверей, аби краще познайомити майбутніх абітурієнтів з організацією освітнього процесу, ліцейним освітнім простором та учнівством. Загалом до закладу освіти цього дня завітали 34 абітурієнти та абітурієнтки з різних куточків регіону, 61 учасник та учасниці Дистанційної наукової школи ліцею, 65 представників і представниць батьківської спільноти. Окрім зустрічі з абітурієнтами й батьками, подія мала на меті ще й знайомство громадськості регіону, зацікавленої в отриманні якісної освіти дітей, із безпековою ситуацією забезпечення освітнього процесу під час воєнного стану.

          Насичена програма цього дня дала можливість продемонструвати всі «родзинки» ліцейного життя. Організатори запросили гостей прожити день у ролі учнів та учениць, розпочавши його з традиційної години здоров’я. Під час зустрічі-налаштування “Перший крок в успішне майбутнє” абітурієнти дізналися про формат організації години руху, спортивних секцій, інших програм оздоровлення, долучилися до танцювального раптівника “Healthy disco”.

          02 Квітня 2024 16:12
          02 Квітня 2024 15:03

          Як у Старобасанській гімназії долають виклики воєнного часу

          Під звуки повітряної тривоги учні Старобасанської гімназії покидають класи й спускаються в укриття разом зі своїми вихователями. Сховище тут облаштоване двома кімнатами для сну, тож вночі під час тривоги діти мають можливість повноцінно відпочивати.

          За період війни за рахунок спонсорів у їдальні закладу освіти зроблено повний сервіс станції для очищення питної води та встановлено додаткове обладнання, за фінансування польських партнерів у спальнях оновлено меблі та закуплено комплекти постільної білизни.

          Зі станом укриття та матеріально-технічної бази, організацією освітнього процесу в комунальному закладі «Старобасанська гімназія» ознайомився начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика. Разом із директором закладу освіти Юрієм Ковбаско він також оглянув навчальні та господарські приміщення, харчоблок та спальні кімнати, обговорив проблемні питання гімназії, поспілкувався з психологами щодо важливості збереження психологічно-емоційного здоров’я дітей в умовах війни.

          02 Квітня 2024 10:43

          36 млн гривень від Швейцарії на створення профорієнтаційних хабів в Україні

          10 нових майстерень на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти відкриють за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE. Це дозволить закладам освіти проводити показові профорієнтаційні заходи для учнів 8-9 класів та підвищити якість надання освітніх послуг для здобувачів освіти.

          «Цей пілотний проєкт реалізують у 6 областях: Івано-Франківській, Київській, Львівській, Полтавській, Одеській та Чернігівській. Ми визначили 6 закладів освіти, які разом з громадами-партнерами візьмуть участь у конкурсі від Чернігівщини. У разі перемоги кожен отримає грант у розмірі 3,6 млн гривень на створення профорієнтаційних хабів», — розповідає начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

          До переліку закладів професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівської області для участі в конкурсному відборі включено:

          комунальний заклад «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» Чернігівської обласної ради;

          комунальний заклад «Чернігівське вище професійне училище» Чернігівської обласної ради;

          Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту;

          Державний навчальний заклад «Ніжинський професійний аграрний ліцей Чернігівської області»;

          01 Квітня 2024 15:39

          Про чергові здобутки юних філологів

           

          Можемо вітати юних філологів Чернігівщини, учасників IV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури, який пройшов 25-29 березня в м. Рівне. Загалом участь у змаганнях взяли 120 учнів 8-11 класів з усіх областей України та м. Києва.

          Нашу область представляли 4 учасники: Анна Сидоренко, учениця 8 класу Бахмацького ліцею № 1 Бахмацької міської ради Чернігівської області, Станіслав Булденко, учень 9 класу Сновського ліцею № 1 Сновської міської ради Корюківського району Чернігівської області, Володимира Гавриш, учениця 10 класу Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради Чернігівської області при Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя, Юлія Тертична, учениця 11 класу Бахмацького ліцею № 1 Бахмацької міської ради Чернігівської області.

          Упродовж змагання олімпійці виконували завдання двох турів (з мови та літератури). У вільний час вони відвідали найцікавіші туристичні місця  Рівного та Острогу.

          01 Квітня 2024 14:52

          Обласний зліт переможців ІІ (регіонального) туру

          конкурсу краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина - Україна»

           

          Кращих дослідників Чернігівщини з Коропської, Ніжинської, Новгород-Сіверської, Прилуцької та Чернігівської громад 29 березня зібрав комунальний позашкільний навчальний заклад «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» на обласному зльоті переможців ІІ (регіонального) туру конкурсу краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина - Україна».

          З вітальним словом під час онлайн-зустрічі до учасників обласного зльоту звернулись Світлана Жук, головний спеціаліст відділу дошкільної, позашкільної  освіти, оздоровлення та виховної роботи Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації, та Петро Степовик, директор комунального позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

          За результатами проведення експедиції «Моя Батьківщина – Україна» щороку проводиться конкурс краєзнавчо-дослідницьких робіт.

          29 Березня 2024 12:39

          Розвиток екологічної освіти — важливий напрям роботи освітян регіону

           

          28 березня педагоги Чернігівщини поділилися досвідом розвитку екологічної освіти в регіоні. Таким чином вони долучилися до Всеукраїнського освітянського проєкту «Освіта сталого розвитку».

          Під час онлайн-зустрічі обговорили забезпечення екологічної грамотності здобувачів освіти, діяльність Молодіжного кліматичного центру в області, проведення заходів еколого-натуралістичного спрямування, роль Мезинського національного природного парку у формуванні екологічної свідомості підростаючого покоління Сіверщини тощо.

          «Ще зі школи діти мають розуміти, як людство впливає на зміни в навколишньому середовищі і які цей вплив має наслідки, тому розвиток екологічної освіти та її вдосконалення на сьогодні є пріоритетним напрямом нашої роботи», — зазначив Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

          29 Березня 2024 10:48

          Обласний семінар-тренінг обласного вишкільного курсу

          «Школа виховників джур»

           

          26 та 27 березня 2024 року комунальним позашкільним навчальним закладом «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» у співпраці з Чернігівським ліцеєм з посиленою військово-фізичною підготовкою та за підтримки Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації проведено обласний семінар-тренінг обласного вишкільного курсу «Школа виховників джур». Створення такої школи в області має на меті  підготовку педагогічних працівників до безпосередньої виховницької діяльності зі створення та забезпечення дієвості осередків Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), тобто – роїв та куренів.

          В умовах сьогодення Чернігівську обласну школу виховників джур поділено на три модулі: перший відбувся в дистанційному форматі (вебінар), другий модуль (самоосвіта) передбачав самостійне опрацювання методичних матеріалів майбутніми виховниками. Третій модуль – вищезазначений семінар-тренінг, проведено в очній формі на базі Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

          28 Березня 2024 17:00

          Компенсація гарячих обідів для учнів 1-4 класів: Всесвітня продовольча програма розширить перелік закладів освіти

           

          Пройшла онлайн-зустріч з представниками Всесвітньої продовольчої програми ООН, під час якої, зокрема, обговорили реалізацію Програми шкільного харчування на Чернігівщині. Вона, нагадаємо, охопила 35 закладів освіти у 21 громаді. У її межах відбувається фінансування 30% щоденних гарячих обідів для учнів 1-4 класів. Наскільки успішним є цей проєкт та чи матиме він продовження, говорили під час спілкування з партнерами, що пройшло під головуванням Костянтина Мегема, першого заступника голови Чернігівської ОДА.

          «Участь у цій програмі дала можливість покращити якість харчування близько 5 тисяч учнів початкової школи за рахунок збільшення свіжих фруктів та овочів у їхньому щоденному раціоні. З представниками ВПП ООН домовилися продовжити реалізацію цієї програми в наступному навчальному році та збільшити кількість закладів освіти, які отримуватимуть допомогу», — каже Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

          <<<155 - 165 з 4472>>> Архів

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/