Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Всеукраїнський фестиваль-конкурс сценічних і карнавальних паперових костюмів «Стильний папір»

           

          Вітаємо Соломію Білогуру та Ангеліну Барабашкіну, вихованок «Зразкового художнього колективу» студії орігамі «Зимова сакура» (керівник – Наталія Родіна) Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, які посіли І місця у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі сценічних та карнавальних паперових костюмів «Стильний папір». Образи «Польової царівни» та «Полісяночки» не залишили нікого байдужими.

          На початку березня 2023 року у місті Львові Українським державним центром позашкільної освіти спільно з Центром творчості дітей та юнацтва Галичини проведено фінальне дефіле Всеукраїнського фестивалю-конкурсу сценічних та карнавальних паперових костюмів «Стильний папір» – 2023. Тема цьогорічного фестивалю-конкурсу «Квіти України».

          З давніх-давен образ української дівчини був неможливим без квітів: вишитих, вибитих, вплетених у віночки, зібраних у букети… Обласкані сонцем і умиті дощами квіти тішили у щасті і любові, були розрадниками в смутку і горі. Безліч фарб, кольорів, відтінків – це краса, яка зігріває душу…

          Етнічний колорит Чернігівщини представлено в роботі Соломії Білогури. Це дух минулої епохи і справжня естетика України. Традиційний стрій Чернігівщини…

          Стрічка-вінок – давня прикраса, яку дівчина пов’язувала навколо голови. Віночок Соломії – це стилізація прадавнього віночку-стрічки.

          Ще одним важливим атрибутом жінки були прикраси. Вони не тільки збагачували образ красуні, але й оберігали від нещасть. Чи в будні, чи на свята дівчата й жінки обов’язково носили намиста. Прикраси коштували цілого статку. Тому українки дуже берегли намиста і передавали їх у спадок.

          Фартух (запаска, плахта, передник) – обов’язковий елемент традиційного народного вбрання. Він прикрашався вишивкою, мережкою. У стилізації цієї деталі костюму використана техніка витинання.

          Українська душа завжди була заквітчана маками…

          Червоний мак – символ сонця, пишної краси, української волі і гордості…

          85 маків прикрашали паперову сукню сценічного костюму Ангеліни Барабашкіної, який вона розробила самостійно. Квіти надають сукні об’єму, наповнюють її яскравою палітрою червоного кольору, що додає образу особливої емоційності.

          Наші діти – це квіти України, які надихаються нашим корінням і обов’язково збережуть пам’ять предків.

          Презентацію робіт можна переглянути за посиланнями:

          https://www.youtube.com/watch?v=BkpSJI_GEAg

          https://www.youtube.com/watch?v=ZeoKflxNaHE

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/