Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Не тільки безпека, а й якість навчання: акценти голови Державної служби якості освіти України під час робочого візиту на Чернігівщину

           

          Попри всі труднощі, пов’язані з воєнним станом, у прикордонній Чернігівській області з вересня триває освітній процес. Виклики в нинішніх умовах та плани на перспективу заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк обговорила з головою Державної служби якості освіти України Русланом Гураком, який сьогодні перебував з робочою поїздкою на Чернігівщині.

          Серед пріоритетів — відновлення об’єктів освітньої інфраструктури, що зазнали пошкоджень внаслідок бойових дій, та облаштування закладів освіти укриттями. За словами Жанни Шерстюк, наразі 70% закладів із наявних більш ніж 400 мають найпростіші укриття. Робота в цьому напрямі триває. Зокрема, деякі громади встановлюють модульні конструкції. Але для поширення такої практики потрібна міжнародна підтримка — вартість модульного укриття (місткістю близько ста осіб) разом із встановленням складає 1,4 мільйона гривень.

          Також існує потреба в шкільних автобусах. Йдеться про більш ніж 80 транспортних одиниць. Тут можуть допомогти австрійські партнери. Наразі тривають перемовини.

          Зі свого боку Руслан Гурак акцентував на якості освіти, рівень якої, як показали проведені опитування вчителів під час ковідних обмежень, знизився по всій країні. Що робити в такому випадку — немає універсальної відповіді для закладів загалом, проте є різні варіанти на рівні кожної громади. Питання онлайн-навчання перебуває на постійному моніторингу Державної служби якості освіти. Невдовзі розпочнеться ґрунтовне вивчення безпосередньо процесу дистанційного навчання.

          До слова, нині інституційні аудити Державна служба якості освіти не проводить. Проте заклад освіти може самостійно, не чекаючи ніяких перевірок, оцінити свою діяльність за чотирма сферами, користуючись інформаційно-аналітичною системою EvaluEd. Високий рівень оцінки за всіма чотирма сферами в Україні мають поки що чотири заклади, в тому числі й прилуцька гімназія № 1.

          Супутнє питання у напрямі покращення якості освіти — оптимізація закладів.

          «Питання дуже актуальне для нас, зважаючи, що майже половина шкіл в області — малокомплектні. Водночас — дуже болюче, адже не завжди якість освіти мотивує батьків приймати раціональні рішення, пов’язані з навчанням їхніх дітей. Як результат — конфліктні ситуації, що доходять навіть до судів, — зазначила Жанна Шерстюк. — У кожному випадку ми максимально збалансовуємо питання економіки і якості навчання. Зараз же це складно поєднати. Через війну додалося проблем і зі шкільним транспортом та дорогами. Тому оптимізація трохи відійшла на другий план».

          Йшлося під час зустрічі й про психологічну підтримку дітей та педагогів, які зіштовхнулися із жахіттями війни. Як сказав Руслан Гурак, зараз напрацьовані відповідні методики в межах спільного проєкту з австрійцями, що будуть поширені на національному рівні.

           
           
           
           
           
           
           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/