Анонси
     

     






           
           
          Дошкільна, загальна середня, позашкільна освіта

          Назад

          Одним із пріоритетів розвитку освіти в регіоні є рівний доступ до якісної освіти, який забезпечується дошкільною, повною загальною середньою, позашкільною, професійною (професійно-технічною), фаховою передвищою та вищою освітою. 

           

          Дошкільна освіта

          В області функціонують 399 закладів дошкільної освіти, в яких виховуються більше 18 тисяч дітей відповідного віку.

          Протягом 2023 року відкрито 2 дошкільні структурні підрозділи:

          • структурний дошкільний підрозділ Ніжинської гімназії №17 Ніжинської міської ради;
          • структурний дошкільний підрозділ Курінської гімназії Бахмацької міської ради.

          Рівень охоплення дітей дошкільною освітою віком від 3 до 6 років становить 78,5 %.

          Заслуговує на увагу розвиток приватної ініціативи у сфері дошкільної освіти. Так, у місті Чернігові функціонують приватні заклади дошкільної освіти та студії раннього розвитку, що сприяє збільшенню кількості дітей, охоплених дошкільною освітою.

           

          Загальна середня освіта

          У 2023/2024 навчальному році для забезпечення права громадян на доступність та якість повної загальної середньої освіти в області функціонують 393 заклади загальної середньої освіти, зокрема 249 у сільській місцевості. Освітні послуги отримують 90,6 тис. учнів, у тому числі 21,2 тис. дітей у сільській місцевості. Організація харчування здобувачів освіти здійснюється в закладах освіти, в яких освітній процес відбувається в очному та змішаному форматах.

           

          Створення мережі опорних закладів

          В області функціонують 48 опорних закладів освіти та 21 філія.

          Вживаються заходи щодо покращення функціонування закладів загальної середньої освіти, зокрема опорних закладів області, шляхом удосконалення їх матеріально-технічної бази, забезпечення організованим підвозом учнів і педагогічних працівників до опорного закладу та в зворотньому напрямку.

           

          Організація інклюзивного навчання

           

          Для надання якісних освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами в закладах освіти області організовано інклюзивне навчання.

          За оперативними даними місцевих органів управління освітою в 75 закладах дошкільної освіти функціонують 166 інклюзивних груп, в яких виховуються 263 дитини з особливими освітніми потребами, освітній процес забезпечують 160 асистентів вихователя, надають соціальну послугу супроводу під час інклюзивного навчання 2 асистенти дитини. 

          У 200 закладах загальної середньої освіти діють 700 інклюзивних класів, в яких освітні послуги отримують 960 учнів з особливими освітніми потребами, освітній процес забезпечують 706 асистентів вчителя, надають соціальну послугу супроводу під час інклюзивного навчання 5 асистентів учня.

          Для підтримки дітей з особливими освітніми потребами та забезпечення їх потреб створено і діють 16 інклюзивно-ресурсних центрів (у містах Чернігів, Прилуки, Ніжин, Новгород-Сіверському, Бахмацькій, Вертіївській, Ічнянській, Новобілоуській, Ріпкинській, Бобровицькій, Борзнянській, Носівській, Городнянській, Менській, Талалаївській, Варвинській територіальних громадах).

          Враховуючи потреби громади, з метою надання послуг дітям з особливими потребами за місцем проживання, створено Козелецьку філію комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Новобілоуської сільської ради Чернігівського району.

          Організовано роботу ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського.

          В області функціонують 6 навчально-реабілітаційних центрів та 2 спеціальні школи, в яких здобувають освіту 712 дітей з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю.

          Здійснюють підготовку фахівців з інклюзивної освіти 2 заклади вищої та фахової передвищої освіти області, а саме:

          - Прилуцький гуманітарно-педагогічний фаховий коледж імені Івана Франка за спеціальністю «Початкова освіта» з додатковою кваліфікацією «Асистент вчителя початкових класів з інклюзивного навчання»;

          - Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка (освітньо-кваліфікаційний рівень магістра) за спеціальністю «Освітні педагогічні науки» за освітньою програмою «Інклюзивна освіта. Корекційна педагогіка».

           

          Обдарована дитина

          Важливою складовою комплексної програми пошуку, навчання, виховання інтелектуально обдарованих дітей та молоді є їх участь у інтелектуальних змаганнях, зокрема конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, учнівських олімпіадах.

          За високі досягнення в фінальних етапах всеукраїнських та міжнародних інтелектуальних змагань здобувачі освіти області отримують стипендії та премії державного рівня.

          У 2023/2024 навчальному році стипендіатами Президента України стали:

          Володимира Гавриш, учениця 10 класу Ніжинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 15 Ніжинської міської ради, – за перемогу у фінальному етапі ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика;

          Катерина Бондаренко, студентка Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, – за перемогу в ХІІІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка;

          Ганна Бутурлим, випускниця Ніжинського обласного педагогічного ліцею Чернігівської обласної ради, – за перемогу у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у науковому відділенні мовознавства, секція «Українська мова»;

          Катерина Боришкевич, учениця 11 класу Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради Чернігівської області при Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя, – за перемогу у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у науковому відділенні філософії та суспільствознавства, секція «Психологія»;

          Анна Костіна, випускниця Корюківського ліцею № 1 Корюківської міської ради, – за перемогу у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у відділенні хімії та біології, секція «Охорона здоров’я».

          Стипендією Кабінету Міністрів України нагороджено Юлію Тертичну, ученицю 11 класу Бахмацького ліцею № 1 Бахмацької міської ради, за неодноразову перемогу у ІІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови і літератури.

          Організований підвіз учнів

          За прогнозованими даними місцевих органів управління освітою у 2023/2024 навчальному роцівсіма видами транспорту планується підвіз 11165 учнів сільської місцевості з 729 населених пунктів за 335 маршрутами. Для підвозу планується задіяти 329 - шкільних автобусів.

          На сьогодні в залежності від безпекової ситуації підвезення до закладів загальної середньої освіти та у зворотньому напрямку учнів здійснюється органами місцевого самоврядування в залежності від форми організації освітнього процесу в закладах освіти області.

           

          Позашкільна освіта

          В освітньому просторі Чернігівщини у 2023/2024 навчальному році за основними напрямами позашкільної освіти функціонує 61 заклад, з них 30 – дитячої та юнацької  творчості, 6 – науково-технічної творчості учнівської молоді, 3 – національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства, 20 дитячо-юнацькі спортивні школи, Чернігівська обласна станція юних натуралістів, Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді.

          Центрами методичної та організаційно-масової роботи серед дітей та учнівської молоді за своїм напрямом є заклади позашкільної освіти обласного підпорядкування.

          Координаційним центром з екологічної освіти є один з найстаріших закладів позашкільної освіти Чернігівщини – Чернігівська обласна станція юних натуралістів, у гуртках якої щороку займається понад 700 вихованців. 

          У закладах освіти області працюють шкільні лісництва, колективи екологічної просвіти; для проведення дослідницької роботи з рослинництва, овочівництва, зоології, тваринництва створено навчально-дослідницькі земельні ділянки; розроблено маршрути еколого-просвітницьких стежок.

          Багато років позашкільну освіту області за науково-технічним та технічно-спортивним напрямами координує Чернігівський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді.

          Цілеспрямована робота педагогічного колективу обласного центру науково-технічної творчості дає можливість вихованцям творчо самовдосконалюватися та досягати значних успіхів як у змаганнях, виставках, фестивалях всеукраїнського рівня, так і міжнародного.

          Діяльність педагогів Чернігівської Малої академії наук учнівської молоді спрямована на виявлення інтелектуально обдарованих дітей, формування майбутньої наукової еліти України і Чернігівщини зокрема. Щорічно учні-члени МАН гідно представляють Чернігівщину та Україну у міжнародних освітніх проєктах, олімпіадах, конкурсах, турнірах .

          Важлива роль у формуванні навичок здорового способу життя, залученні дітей та учнівської молоді до активних занять спортом належить дитячо-юнацьким спортивним школам.

          У Чернігівській обласній комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі працюють три відділення: художньої гімнастики, волейболу, баскетболу.

          У спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву з футболу «Юність» тренери-викладачі підготували не одне покоління вихованців для збірних юнацьких команд України та футбольних клубів: «Динамо» Київ, «Дніпро», «Чорноморець» Одеса, «Металург» Запоріжжя, «Ювентус» Турін та інші.

          Традиційно найпопулярнішим напрямом позашкільної освіти є художньо-естетичний, у гуртках і творчих об'єднаннях яких займається понад 13 тисяч вихованців.

          Координує роботу закладів освіти за художньо-естетичним напрямом Чернігівський обласний Палац дітей та юнацтва. Завдяки творчій праці педагогів, на базі Палацу постійно проходять організаційно-масові заходи обласного рівня – «Поліський зорепад», «Аніматор-Star», «Лідер року», «Ми – майбутнє рідного краю» тощо. На базі Палацу працює Чернігівська обласна рада старшокласників, яка є активними учасником різноманітних суспільно-значущих проєктів, національно-патріотичних заходів, челенджів, волонтерських акцій. Їх роботу неодноразово відмічено на всеукраїнському рівні.

          Для координації роботи з національно-патріотичного виховання серед дітей та учнівської молоді у 2017 році створено Центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства та туризму учнівської молоді. Важливим напрямом роботи Центру є організація та проведення у закладах освіти області Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), популярність якої зростає з року в рік. Сьогодні це не просто гра, а наймасовіший військово-патріотичний дитячо-юнацький рух.

          У рамках реалізації Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року за підтримки Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, місцевих органів управління освітою у квітні 2023 року закладами позашкільної освіти обласного підпорядкування реалізовано обласний (пілотний) онлайн-проєкт «Мріємо та діємо», меседж якого – «Позашкілля без бар’єрів».

          У межах онлайн-проєкту школярів закладів загальної середньої, позашкільної освіти Городнянської, Корюківської, Сновської, Новгород-Сіверської, Семенівської територіальних громад Чернігівської області, що здійснюють виключно дистанційну форму навчання та розташовані в 40-кілометровій зоні від кордонів з російською федерацією, республікою білорусь, залучено до різноманітних активностей в позаурочний час.

          Під час чотирьох тематичних тижнів діти, їх батьки, педагоги брали участь у веселих руханках, малювали Бавовнятко, демонстрували акторські здібності, виготовляли та запускали в небо повітряних мінізміїв, малювали за розою вітрів,  співали українських пісень та декламували вірші українських поетів, писали казки-добринки, виготовляли монохромні букети, розповідали про домашніх улюбленців і багато іншого.

           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/