Анонси
     

     






           
           
          Новини

          Назад

          <<<375 - 385 з 4477>>> Архів
          23 Листопада 2023 14:41

          Заклади освіти області отримали потужні інтегровані системи зберігання енергії

           

          Завдяки консолідації зусиль Міністерства цифрової трансформації України, Інституту телекомунікацій – Національного дослідного інституту (м. Варшава), Польському Уряду, американській благодійній організації «Direct Relief», компанії «Tesla», БО “Благодійний фонд Євгена Пивоварова” та за сприяння народних депутатів України Валерія Зуба та Максима Зуєва, заклади освіти області підсилили свою енергостійкість.

          «Інтегрована система зберігання енергії Tesla Powerwall 2.0 з контролером Backup Gateway 2.0. працює на літій-іонному акумуляторі. Її ємність – 13,5 кВт·год. Ми передаємо 85 таких систем», – зазначив представник БО “Благодійний фонд Євгена Пивоварова” Віктор Хвостіченко.

          Загальна вартість отриманого – понад 32 мільйони гривень.

          У Киїнській територіальній громаді Tesla Powerwall 2.0 планують використовувати для потреб опорного навчального закладу.

          «На жаль, ворог продовжує зазіхати на нашу енергосистему. Тож така підтримка як ніколи на часі. Щиро вдячний усім партнерам. Енергостійкість закладів охорони та освіти прикордонної області – це надважливо»,

          23 Листопада 2023 14:39

          Catch-up Camp від GoGlobal: як діти з прикордоння наздоганяли шкільну програму та відпочивали 

           

          Понад пів сотні старшокласників з Чернігівської області майже два тижні навчались, займались з психологами та відпочивали на Закарпатті у GoGlobal Catch-up Camp. Цей кемп – частина великої програми з надолуження освітніх втрат «Хочу знати!» від GoGlobal. 

          Мета програми – допомогти учням, які через повномасштабну війну були позбавлені можливості повноцінно навчатись, надолужити пропущені теми зі шкільної програми. 

          Під час кемпу діти вивчають математику, англійську і українську мови. Навчання відбувається у цікавій, інтерактивній формі. Вчителі проводять математичні квести, змагання та вікторини. Викладачі враховують запити учнів на ті чи інші теми зі шкільної програми. 

          Для дітей влаштовують спікінг клаби, у яких старшокласники мають змогу наживо поспілкуватись з іноземними волонтерами англійською мовою. 

          Окрім занять, юнаки та дівчата займались арт-терапією та спілкувались з фаховими психологами, розвивали soft skills, ходили у походи та спілкувалися з однолітками. 

          23 Листопада 2023 12:35

          Заклади освіти отримали допомогу від міжнародної організації

          Міжнародний Комітет Червоного Хреста передав допомогу для закладів освіти Чернігівщини з цілодобовим перебування дітей.

          До Чернігова прибуло 4 вантажівки благодійної допомоги. Це більше тисячі матраців, ковдр та подушок, а також засоби гігієни. Завдяки цьому перебування дітей в школах стане більш комфортним.

          Червоний Хрест також передав і захисну противибухову плівку на вікна. Вона підвищить рівень безпеки у закладах освіти, адже захищає від уламків скла, що розлітаються внаслідок вибухової хвилі від влучання ракети. Таку плівку отримали 13 шкіл області.

          Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, наголошує на важливості співпраці з міжнародними організаціями. Вдячні за допомогу закладам освіти Чернігівщини.

          https://youtube.com/shorts/WZVmmlSRaEo?feature=share

           

           

          21 Листопада 2023 16:16
          21 Листопада 2023 16:07

          Звернення Президента України з нагоди Дня Гідності та Свободи

           

          Дорогий український народе!

          Європейський народе!

          Ми відзначаємо сьогодні День Гідності та Свободи. Державне свято, встановлене на честь початку двох революцій – 2004-го та Революції Гідності 10 років тому.

          10 років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. 10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі.

          10 років тому люди об’єдналися не лише проти чогось, а й передусім за себе. Кожен за кожного. Всі ті, хто після силового свавілля відчув: це б’ють і мене, це боляче й мені, це удари по справедливості й правді, свободі, по нашому спільному завтра. Яким воно буде, якщо ми промовчимо, проковтнемо, будемо боятися, а не боротися?

          І тоді фактично відбулася перша перемога в сьогоднішній війні. Перемога небайдужості. Перемога хоробрості. Перемога Революції Гідності. Перемога народного спротиву, громадянського суспільства, подвигу Героїв Небесної Сотні та всіх, хто боровся за свободу в столиці та інших регіонах.

          21 Листопада 2023 16:07

          День Гідності та Свободи відзначається 21 листопада згідно з указом Президента України №872/2014 від 13 листопада 2014 року. Цей день установлено «з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

          10 років тому, 21 листопада 2013 року, на майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє. Того листопадового вечора ніхто не здогадувався, що в історії не тільки України, а й усього світу починається новий етап і що події, які відбуватимуться наступні 94 дні – перший крок на шляху до драматичних геополітичних змін. Їх тригером стало продовження боротьби українського народу, що велася не за матеріальні блага чи владу, а духовні цінності – Гідність і Свободу. Цінності, про які у Європі не говорили, бо вважали їх очевидними, про які в росії мовчали, бо вважали їх небезпечними.

          21 Листопада 2023 11:35

          KOLO-клуб у Михайло-Коцюбинському – найяскравіше за жовтень

           

          По-перше, до клубу завітали яскраві гості! Доброю традицією стали заняття із фаховими тренерами із Чернігова англійської мови, медіаграмотності та акторської майстерності.

          Крім того були ще і фахівці ДСНС, які цікаво та доступно розповіли про мінну безпеку. Вони продемонстрували макет із вибухонебезпечними предметами, аби учні якомога точніше могли ідентифікувати їх та правильно поводитись при їх виявленні.

          Також відвідувачі локації KOLO-клубу в Андріївській гімназії мали цікавий досвід створення «живих» 3D моделей за допомогою спеціального обладнання!

          Психологічний напрям роботи – один із основних у проєкті. Турбота про себе та інших, стресостійкість, подолання страхів, ціннісне ставлення до свого здоров'я – це те, над чим постійно діти працюють разом із психологом. Батьки також залучені до цього процесу: для них та дітей відбувся воркшоп «Оцінка емоційного стану своїх дітей та основні стратегії заспокоєння».

          І, звісно, багато творчості! Чого діти тільки не створювали: каченят , їжачків , обереги, різноманітні поробки з осінніх овочів та фруктів. Процес та результат роботи – заворожують!

          20 Листопада 2023 15:17

          Нагадуємо, що мовою освітнього процесу є державна мова. Вона обов'язкова на всій території України в державній і публічних сферах, зокрема і в освіті.

          Українська мова має використовуватися:

          -під час занять (крім предметів і курсів, які згідно з освітньою програмою закладу освіти викладаються іноземними або мовами корінних народів і національних меншин);

          -у спілкуванні вчителів, викладачів, іншого персоналу закладів освіти зі здобувачами освіти (вихованцями) й між собою;

          -у навчальних матеріалах.

          Українську мову в освіті захищає низка законів: «Про освіту» (стаття 7), «Про повну загальну середню освіту» (стаття 5), «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (стаття 21).

          Важливо:

          У рішенні Конституційного Суду України від 16 липня 2019 року № 10-p/2019 зазначено, що українська мова як державна є обов'язковою на всій території України в державній сфері, а також у публічних сферах суспільного життя, зокрема й у сфері освіти.

          Згідно зі статтею 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків зобов'язані керівники закладів освіти всіх форм власності, педагогічні, науково-педагогічні й наукові працівники (окрім іноземців чи осіб без громадянства, які працюють у закладах освіти та/або наукових установах на тимчасовій основі).

          20 Листопада 2023 12:29

          Обласний семінар завідувачів музеїв

          при закладах загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти

           

          16 листопада 2023 року комунальним позашкільним навчальним закладом «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» в режимі онлайн проведено обласний семінар завідувачів музеїв при закладах загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти «Сучасні виклики та пріоритети формування музейної експозиції закладу освіти».

          З вітальним словом до учасників обласного семінару звернулись Наталія Дягло, начальниця відділу дошкільної, позашкільної освіти, оздоровлення та виховної роботи Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, та Петро Степовик, директор комунального позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

          У рамках заходу обговорено ключові питання щодо сучасних вимог  організації освітньої та експозиційної роботи музеїв, модернізації музейного простору в закладах освіти відповідно чинного законодавства, вшанування захисників України.

          17 Листопада 2023 16:21

          Обласний етап Всеукраїнського конкурсу творчості

          дітей та учнівської молоді «За нашу свободу»

           

          У вересні-жовтні 2023 року Чернігівським обласним Палацом дітей та юнацтва проведено обласний етап Всеукраїнського конкурсу творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу»!

          Конкурс проходив за двома розділами  «Образотворче мистецтво» та «Поезія (вірші)».

          До розділу «Образотворче мистецтво» на розгляд журі надіслано 120 робіт з

          42 закладів загальної середньої та позашкільної освіти Чернігівської області! 

          У роботах чуттєво відображені переживання, небайдужість дітей до подій сьогодення, відданість та готовність на подвиги заради захисту рідної землі. Вони виразили любов до Батьківщини, до визначних моментів становлення державності, до Збройних сил України, до національної та державної символіки та до родинних цінностей.

          Приємно відзначити активну патріотичну позицію підростаючого покоління, яка  відображена у малюнках. Це українська символіка; образи воїнів в поєднанні з силою духу, від яких йде нездоланна міць нашого народу; образи жінки-матері, берегині,

          17 Листопада 2023 14:57

           Хлібом славиться Чернігівська земля

               

                  З метою громадянського виховання дітей та молоді, виховання національної свідомості учнів, патріотизму та поваги до історичної спадщини українського народу, пропагування бережливого, шанобливого ставлення до хліба у  Чернігівській обласній станції юних натуралістів пройшов обласний конкурс «Хлібом славиться Чернігівська земля».

          Конкурс проходить у двох номінаціях: «Традиційна обрядова випічка Поліського краю» (великодній хліб, зажинковий хліб, обжинковий хліб тощо) та «Хліб на рушнику» обрядові весільні хлібні вироби (весільний верч, дивень, калач, коровай, соловейки, шишки тощо), окремо представлені хлібні вироби часів Голодомору. Він проходить за трьома віковими категоріями: I – 6-11 років, II – 12-15 років, III – 16-18 років. Участь у конкурсі беруть окремі здобувачі освіти та колективи здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

                  Цьогоріч в експозиції конкурсу представлено понад 40 експонатів здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти  Лосинівської, Носівської, Новгород-Сіверської, Срібнянської, Талалаївської територіальних громад, Городнянського ліцею, Чернігівської обласної станції юних натуралістів та Новгород-Сіверського центру дитячої та юнацької творчості.

          <<<375 - 385 з 4477>>> Архів

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/