Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Професій для відбудови країни навчатимуть в оновлених #100 майстернях профтехів — назви 72 з них уже відомо

           

          Визначено перші 72 профтехи, які отримають державні кошти на оновлення майстерень. Серед цих закладів є три профтехи Чернігівської області, а саме: Ніжинський професійний аграрний ліцей, Чернігівське вище професійне училище, Чернігівський професійний будівельний ліцей.

          Трансформація закладів відбувається в межах проєкту #100 майстерень. Уже наприкінці весни вони розпочнуть масштабні оновлення навчальних приміщень, а наступного навчального року в них зможуть здобувати освіту всі охочі.

          Решту 28 профтехів, майстерні яких буде оновлено за кошти міжнародних партнерів і бізнесу, ще обирають.

          Торік Міністерство освіти і науки України оголосило про старт проєкту #100 майстерень, метою якого є оновлення майстерень закладів професійної освіти, які допоможуть учням ефективно і якісно навчатися найбільш потрібних професій для країни.

          «Проєкт #100 майстерень — це можливість уже зараз сформувати якісну та ефективну базу для навчання майбутніх професіоналів. Як результат — у подальшому вплинути на потреби економіки та бізнесу. Також ми розуміємо, яких фахівців не вистачає на ринку праці та які професії будуть затребувані для відбудови та відновлення країни. Тож уже зараз запускаємо ініціативи, які дадуть змогу здобувати актуальні знання та навички в профтехах із комфортними умовами та сучасним обладнанням», — зазначив Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

          Найпопулярніші напрями, за якими будуть створені майстерні в                                72 профтехах:

          • сільське господарство — 14 майстерень, у тому числі 1 – на базі Ніжинського професійного аграрного ліцею;
          • громадське харчування — 10 майстерень;
          • промисловість та машинобудування — 7 майстерень;
          • будівництво та автомобільний транспорт — 6 майстерень.

          Майстерні будуть також створені за такими профілями, як металообробка (у тому числі в Чернігівському вищому професійному училищі), деревообробка (у тому числі в Чернігівському професійному будівельному ліцеї), зварювання тощо.

          «Мета проєкту — створити умови для підготовки фахівців, яких сьогодні критично бракує на ринку праці. Водночас дати поштовх для розвитку профтехосвіти загалом. Під час відбору закладів-переможців ретельно оцінювали заявки. Кожен заклад мав спрогнозувати, який вплив на економічне зростання регіону та ринок праці матиме нова майстерня. Зрештою найбільше майстерень буде створено за напрямами сільського господарства та громадського харчування. Це ті сфери, де ми потребуємо фахівців уже тут і зараз. Крім цього, у пріоритеті машинобудування, будівництво та автомобільний транспорт», — зазначив Міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

          «Аналізуючи проєктні заявки профтехів, приємно бачити, як заклади освіти відповідально та професійно підійшли до цього процесу. Всі учасники розробили  дизайн-проєкти майбутніх майстерень, прораховували детальний кошторис, пояснили для чого їм потрібна та чи інша техніка. Важливо, що до створення більшості заявок долучилася місцева влада і бізнес. Ми прагнемо, щоб саме така взаємодія, такий постійний діалог бізнесу, закладів та місцевих чиновників відбувався завжди», — зазначив заступник Міністра освіти і науки Дмитро Завгородній.

          Гайдлайни та правила, який вигляд матимуть майбутні майстерні будуть розроблені Міністерством освіти і науки України спільно з урбан-бюро BigCityLab, що дозволить перетворити їх в інноваційні, технологічні та зручні приміщення для навчання. Також спільно з дизайн-бюро «Spiilkа» МОНУ оновить дизайн сайтів профтехів.

           
           
           
           
           
           
           
           
           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/