Анонси
     

     






           
           

          Назад

           

          Взаємодія з ветеранами та ветеранками. Як над цим працює освіта?

          Проблеми взаємодії державних установ та неурядових організацій з особами, що постраждали від війни, обговорили партнери Агенції регіонального розвитку під час чергової зустрічі 13 березня. Серед присутніх на заході, що пройшов у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», були представники профільних департаментів облдержадміністрації, неурядових громадських організацій, комунальних закладів, ДСНС, ОК «Північ».

          Заступниця голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк презентувала картування послуг з соціальної підтримки та психічного здоров’я Чернігівської області й протокол перенаправлення. Відповідно до інфографіки, в регіоні 57 громад, де надаються такі послуги. Найбільше – в Чернігівському та Ніжинському районах, найменше – в Новгород-Сіверському. За останніх пів року більше п’яти тисяч людей отримали допомогу в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

          Заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко під час круглого столу розповів про розбудову мережі надавачів послуг з психологічної допомоги ветеранам війни, військовослужбовцям та членам їхніх родин.

          На зустрічі освітянську спільноту представляли Олена Соронович, заступниця начальника Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, й Олена Антоненко, директорка НМЦ психологічної служби у системі освіти Чернігівської області.  Заклади освіти регіону мають успішний досвід реалізації проєктів, спрямованих на забезпечення психосоціальною допомогою учнів, батьків та педагогів. Убезпечення дітей від можливих ризиків, запобігання конфліктам у родині, розуміння психологічного стану людини, яка зазнала травматизації через війну, та толерантна комунікація з ветеранами – питання, які в першу чергу розглядаються в рамках просвітницьких заходів із залученням фахівців-психологів Центру ветеранів війни та ДСНС.

          Ресоціалізація та адаптація ветеранів і ветеранок до цивільного життя – головна мета Всеукраїнської програми ментального здоров’я. У 2024 році в її межах планується створити ветеранські хаби і запустити проєкти «Відновлення» та «Здоровий спосіб життя», масштабувати алгоритм перенаправлення, збільшити кількість навчених лікарів та середнього медичного персоналу за програмою mhGAP тощо.

                   

          Проблеми взаємодії державних установ та неурядових організацій з особами, що постраждали від війни, обговорили партнери Агенції регіонального розвитку під час чергової зустрічі 13 березня.

          У скількох громадах області надаються послуги з соціальної підтримки та психічного здоров’я, як взаємодіє з ветеранами та ветеранками освіта, читайте на сайті Управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/