Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Наша спільна справа – забезпечити майбутнє через освіту!

           

          Днями у Києві відбулася надзвичайно важлива подія - презентація результатів проєкту «Відновлення місцевих шкіл задля стійкості». Протягом 2023 року були відновлені 12 шкіл у Чернігівській, Харківській та Київській областях. Проєкт реалізували у рамках Шкільної ініціативи програми U-LEAD з Європою та за фінансової підтримки Служби зовнішньої політики Європейської Комісії (FPI EU).

          На подію завітало чимало учасників, серед яких представники  ЄС в Україні, Служби зовнішньополітичних інструментів ЄС, представники GIZ / U-LEAD, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство освіти і науки України.

          Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий відзначив, що навіть у складні часи війни освіта повинна розвиватися.

          «Війна кидає нам нові виклики, але ми не можемо ставити на паузу всі освітні реформи. Ми повинні швидко відбудовувати все, незважаючи на ситуацію навколо», - зазначив він.

          Хенрік Хітфельт, керівник Відділу співробітництва Представництва ЄС в Україні, говорить: «Відбудова шкіл – це не просто відновлення приміщень, це створення кращих умов для освіти дітей та збільшення стійкості громад, що постраждали внаслідок війни».

          Директор Програми U-LEAD Бастіан Файгель підкреслив важливість безпечного навчального середовища для учнів та вчителів в умовах війни: «U-LEAD завжди прагнула підтримувати українські громади у виконанні завдань. Ми раді, що незважаючи на всі виклики, U-LEAD може надати важливу та суттєву підтримку громадам, у тому числі забезпечити освітній процес на місцевому рівні».

          Відбудову здійснив благодійний фонд «Сміливі» за принципом Build Back Better: окрім безпосереднього ремонту пошкоджень, фонд провів покращення шкільних просторів та облаштували інклюзивні зони. Школи ремонтували та відбудовували професійні архітектори, будівельники, а також волонтери ініціативи Сміливі відновлювати. До процесу відновлення залучали громади та місцевих мешканців, а до ухвалення рішень щодо відбудови — вчителів та учнів. Віталій Селик, директор БФ «Сміливі», відзначив чималу кількість цілей, що вдалося досягти за рік, а також подякував партнерам за співпрацю.

          Як результат - у 7 з 12 навчальних закладів вже відновили навчання очно. Зокрема, свої двері відкрили школи в Мринській, Новобасанській, Ічнянській, Борзнянській громадах Чернігівської області, а також у Чернігові.

          Співпраця Чернігівщини з фондом розпочалась ще у травні минулого року. Окрім безпосереднього ремонту пошкоджень, вдалося поліпшити шкільні простори та облаштувати інклюзивні зони, щоб школи стали кращими, ніж були до війни, зауважив начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

          Сміливі також провели воркшоп «Як збільшити взаємодію НУО, громад та донорів у проєктах відновлення об'єктів освіти». У заході взяли участь 26 представників 12 громад. Серед них: голови громад, представники управлінь освіти, директори шкіл та представники ГО. Під час воркшопу учасники ділились досвідом відновлення шкіл та садочків у громадах. Обговорювали труднощі і шляхи для їх швидкого вирішення. Розповідали про навички й компетенції, які допомагали в процесі реалізації проєктів.

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/