Анонси
     

     






           
           

          Назад

          У четверту суботу листопада українці по всьому світу вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових голодів 1921-1923 та 1946-1947 років. Тож, з метою формування у здобувачів освіти ціннісних орієнтацій до держави, поваги до подій тих часів, сприяння поверненню історичної пам'яті про голодомор, виховування почуття співпереживання та поваги до минулого України в закладах освіти Чернігівщини провели низку заходів.

           

          Для вихованців гуртків Чернігівської обласної станції юних натуралістів проведено інформаційно-просвітницькі та виховні заходи: «Свічка, яка ніколи не згасає», «Кривава ціна українського хліба». Учні переглянули відеоматеріали з теми «Голодний Дух – День пам’яті жертв Голодомору» та «День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр.». Особливо вразили дітей задокументовані спогади жителів Чернігівщини тих страшних років, набір замінників продуктів, що споживали під час Голодомору на Поліссі, хлібні вироби, які були спечені за рецептами зі спогадів очевидців. Для здобувачів освіти гуртків «Юні валеологи» (керівник Олена Чала) та «Юні друзі природи» (керівник гуртка Ніна Солодка)  проведено майстер-класи з виготовлення паперових символів Голодомору 1932-33 років – квітки незабудьки. 

          У Чернігівській малій академії наук учнівської молоді вшанували пам`ять жертв Голодомору та провели інформаційні хвилинки «Скорботна пам`ять поколінь», «Пам’ятай про Голодомор», виховні заходи «Біль душі і пам`ять серця», «Пам`ятаємо минуле заради майбутнього». Керівник гуртка Нітченко Р.О. разом з вихованцями виготовили інформаційну газету «Голодомор», у якій проаналізували причини, наслідки та регіони поширення голоду. Під час гурткової роботи Мандзюк О.В. із здобувачами освіти ознайомилися з літературою, яка висвітлює страшні події 1932-1933 років, переглянули документальний фільм та прослухали свідчення очевидців. Мещенинець Н.А. з вихованцями організували пам’ятну виставку «Пам’ятай про Голодомор», до якої змогли долучитися всі охочі. Учасники вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

           

          21-25 листопада у Центрі національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді пройшов комплекс заходів «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо.». Головний меседж – донесення правди сучасникам про справжні причини Голодомору-геноциду, про злочини, вчинені радянською владою проти нашої країни, виховання у дітей особистісних рис громадянина України та дотримання традицій вшанування світлої пам’яті мільйонів  загублених голодом життів українців. У приміщенні закладу встановлено тематичну композицію «День пам’яті жертв Голодоморів в Україні», до складу якої ввійшли творчі роботи вихованців Центру та області. Дитячі картини, малюнки й витвори декоративно-прикладного мистецтва присвячені подіям тієї страшної трагедії. Педагогами Центру проведено годину пам’яті під назвою «Голод 1932-1933-го років – біль душі і пам’ять серця». Діти разом з педагогами вшанували пам’ять убитих голодом українців.

          У Чернігівському обласному центрі науково-технічної творчості для вихованців були проведені виховні години «І плакала свіча в скорботі», година пам’яті «Свічка пам’яті в дитячих долоньках» та інформаційні хвилини. Під час заходів згадали сумні події 1932-1933 років, переглянули  анімаційний фільм «Голодний дух», обговорили значення хліба у нашому житті, створили символи Голодомору: незабудки, янголів, колоски й свічки. У кабінеті «Українська світлиця» оформлена виставка інформаційно-довідкової літератури на тему «Голодомор в Україні: говоримо сьогодні, пам’ятаємо завжди». 

          У Прилуцькому навчально-реабілітаційному центрі учні разом з учителями також запалили свічки пам’яті під час заходу «Страшні роки моєї України!». Проведені  години спілкування, де діти переглянули відеоролик Українського інституту національної пам’яті «Історія гідності. Голодомори», «Де б ти  не був – вшануй померлих від голоду!». Протягом  тижня діти переглядали виставку-реквієм «Біль душі і пам’ять серця».

           

          У Сосницькому НРЦ проведені виховні години «Діти в роки голодомору», години спілкування «Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця» та години духовності «Вічна пам’ять змореним голодом». 25 листопада, зранку, був приспущений державний прапор України на будівлі закладу.

           

          У Березнянському НРЦ в бібліотеці створена виставка інформаційно-довідкової літератури, що висвітлює трагічні події Голодоморів в Україні і на Чернігівщині зокрема. Вихователькою Марією Дендак проведена година-реквієм «Скорботна пам’ять поколінь».

           

          Усі заклади вшанували пам’ять і долучились до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції «Запали свічку», яка є проявом скорботи за загиблими, символом віри в перемогу України і в те, що геноциди не мають повторюватися.

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/