Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Стратегія реформи шкільного харчування

           

          На нараді під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участю першої леді Олени Зеленської обговорили здобутки і плани реформи шкільного харчування до 2027 року. Її наприкінці жовтня ухвалив Кабінет Міністрів.

          Представники офісу Президента, уряду, місцевого самоврядування, міжнародні партнери та громадські організації. Були присутні всі, хто готував реформу, і ті, хто впроваджуватиме її в громадах. До наради доєднались і начальник Чернігівської ОВА В`ячеслав Чаус, заступниця голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк та Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

          У межах реалізації реформи є чотири стратегічні цілі:

          - забезпечити фінансовий ресурс. Це активна участь громад у фінансуванні та допомога держави у вигляді субвенцій. Зокрема, в державному бюджеті на 2024 рік передбачено 1,5 млрд грн на модернізацію шкільних їдалень.

          Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий зазначив, що нині приблизно 650 тисяч учнів мають пільговий статус. У планах на 2024 рік — забезпечити кожного учня й ученицю 1–4 класів і кожну дитину пільгових категорій у закладах освіти безоплатним гарячим обідом. На це потрібно 13,87 млрд грн. Тому підтримка міжнародних партнерів є вкрай важливою.

          - відновити харчоблоки з використанням новітніх технологій та принципів системи управління безпечністю харчування. Заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків наголосив, що на наступний рік у державному бюджеті передбачено 1,5 млрд грн субвенції на модернізацію харчоблоків у закладах загальної середньої освіти. Попри війну процес оновлення шкільних кухонь і їдалень має тривати.

          - забезпечити громади та школи кадрами для організації харчування. Ключовими тут будуть конкурентна зарплата, державне замовлення та підвищення кваліфікації. Генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік розповіла, що нині розробляють навчальну програму для майбутніх кухарів. Також уже працюють чотири кулінарні хаби, у яких навчаються тренери — надалі вони передаватимуть знання кухарям закладів освіти.

          - впровадити якісне меню та стимулювати свідомий вибір дітьми продуктів, корисних для здоров’я. Для розвитку й просування звичок здорового харчування Дитячий фонд ООН UNICEF Ukraine планує реалізацію масштабної інформаційної кампанії «Головне, що всередині».

          Реформа системи шкільного харчування розпочалася у 2020 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Головна мета — забезпечити різноманітне, збалансоване і якісне харчування в школах і дошкільних закладах.

           
           
           

           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/