Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Реформа старшої профільної школи

           

          Міністерство освіти і науки України спільно зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE розпочинає серію заходів, спрямованих на розробку стратегічного плану впровадження старшої профільної школи! Задля цього зібрались у Києві на першій Стратегічній сесії «Реформа старшої профільної школи».

          Захід було спрямовано на експертне обговорення напрямів стратегічного плану впровадження реформи. Участь у стратегічній сесії взяли понад сто експертів у галузі освіти, представників асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій, департаментів освіти та науки, об'єднань роботодавців.

          «В умовах війни та безпекових проблем, які ми маємо сьогодні, ми повинні рухатися вперед до змін у системі освіти. Це надзвичайно ускладнює нашу динаміку, але ми не маємо альтернативи, адже воюємо за розвиток нашого суспільства і нації. Цей розвиток, безумовно, не можливий без якісної та ефективної системи освіти. Я розумію, що на нас чекає непростий шлях, але освіта сьогодні є пріоритетом держави номер два після оборони», – сказав у вітальному слові Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

          Серед експертів були представники Верховної Ради України, Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, а також Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України.

          «Старша профільна школа – це найдорожча сфера освіти, яка потребує дуже великих капіталовкладень: будівництво гуртожитків, придбання нового обладнання, тому тут важлива підтримка усіх, зокрема наших закордонних партнерів», – звернувся до учасників Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України.

          «Я впевнений, що у результаті таких стратегічних обговорень ми напрацюємо спільне бачення з усіма необхідними кроками для реалізації реформи. Це єдиний шлях для того, щоб проєкт був успішним», – говорить Дмитро Завгородній, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

          «МОН у партнерстві із DECIDE розпочало тривалий процес стратегічного планування реформи. Ми маємо на меті напрацювати стратегію впровадження реформи старшої школи із широким долученням експертного середовища, територіальних громад, бізнесу та громадськості, якої до цього часу не було», – розповіла Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE та заступниця голови ГО DOCCU.

          Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, став одним із учасників обговорення. У оновленій старшій школі учні матимуть змогу отримати якісну профільну освіту, що сприятиме забезпеченню рівного доступу всіх дітей до освіти, допоможе створити й впорядкувати шкільну мережу, забезпечити раціональне використання ресурсів й оновити матеріально-технічне забезпечення шкіл.

          У межах першої Стратсесії обговорили особливості реформування старшої школи за різними напрямами – мережу закладів освіти, нову освітню інфраструктуру, зміст освіти, кадровий потенціал, ринок праці та фінансування. Наразі триває аналітичний етап розробки стратегії.

          Захід пройшов за організаційної та експертної підтримки швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», що реалізується в Україні ГО DOCCU у партнерстві з Цюріхським педагогічним університетом (Швейцарія) за підтримки Швейцарської Конфедерації, представленої Посольством Швейцарії в Україні / Швейцарським бюро співробітництва в Україні.

           
           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/