Анонси
     

     






           
           

          Назад

          ДОШКІЛЬНА ОСВІТА МАЄ БУТИ ТЕРИТОРІАЛЬНО ДОСТУПНОЮ, – СЕРГІЙ ШКАРЛЕТ ПРО ПРАВО НА ПЕРШОЧЕРГОВЕ ЗАРАХУВАННЯ ДО ДИТСАДКІВ

           

          Профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» щодо забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти (реєстр. № 4604 від 16 січня 2021 року). Вказаний документ відповідає стратегії діяльності МОН, одним з головних завдань якої є гарантоване право кожної дитини віком до 7 років на місце в закладі дошкільної освіти.

          Про це сьогодні, 18 лютого, поінформував Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму Telegram-каналі.

          Водночас, за словами Міністра, вкрай важливо, щоб пропонований законопроект під час подальшого доопрацювання враховував інтереси пільгових категорій дітей та їхнє право на першочергове зарахування до державних дитячих садочків. Зокрема, йдеться і про дітей з-поміж внутрішньо переміщених осіб і тих, які мають статус постраждалих унаслідок воєнних дій.

          Сергій Шкарлет повідомив, що команда МОН напрацювала свої пропозиції до законопроєкту № 4604. Зокрема, визначено умови щодо переліку дітей, які повинні мати право на першочергове зарахування:

          • проживають на території обслуговування комунального закладу освіти; 
          • є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в такому закладі освіти;
          • є дітьми працівників такого закладу дошкільної освіти;
          • належать до категорії дітей з особливими освітніми потребами;
          • належать до категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку;
          • перебувають у складних життєвих обставинах та на обліку в службах у справах дітей;
          • діти з-поміж внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

          Міністр освіти і науки України додав, що МОН наполягає на законодавчому закріпленні норми про обов’язок органу (у сфері управління якого перебуває дитячий садок, в якому де не залишилося вільних місць) запропонувати на вибір батьків та дітей (які мають першочергове право зарахування) перелік закладів, що забезпечують здобуття дошкільної освіти. І такий садочок має бути територіально доступним для родини.

          «Загалом, і я вже про це говорив, МОН сьогодні спільно з освітянами, НАПНУ та депутатами профільного комітету Парламенту напрацьовує проєкти законодавчих актів щодо комплексних і системних змін до ЗУ “Про дошкільну освіту”», – зазначив Сергій Шкарлет.

          Він також висловив вдячність колегам за професійність, конструктивність та єдність із командою Міністерства в прагненнях забезпечити доступну та якісну дошкільну освіту в Україні.

          Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив зміни до Положення про заклад дошкільної освіти, згідно з якими оновлено основні засади діяльності ЗДО (крім будинків дитини, дитячих будинків інтернатного типу) відповідно до законів «Про освіту» та «Про дошкільну освіту».

           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/