Анонси
     

     






           
           

          Назад

          СЕРГІЙ ШКАРЛЕТ: МОН СПІЛЬНО З НАРОДНИМИ ДЕПУТАТАМИ УКРАЇНИ РОЗПОЧАЛИ РОБОТУ НАД ПІДГОТОВКОЮ НОВОГО ЗАКОНОПРОЄКТУ ПРО ПРОФЕСІЙНУ ОСВІТУ

          Законопроєкт щодо професійної (професійно-технічної) освіти має бути спрямований винятково на розвиток та належне функціонування закладів профтехосвіти й враховувати цінність інших сфер освіти. На цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

          Він розповів, що наразі у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти про професійну (професійно-технічну) освіту. Кожен з них має як переваги, так і недоліки. Водночас обидва документи не враховують усіх потреб сучасної системи професійної освіти.

          «Тому МОН спільно з народними депутатами-членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій розпочали роботу над підготовкою нового законопроєкту про професійну освіту. Він врахує положення, закладені в попередніх двох законопроєктах та доповнить їх. Також МОН долучає до напрацювання проєкту Закону компетентних фахівців. Законопроєкт ґрунтуватиметься на європейських стандартах у цій сфері та практиці українських стейкхолдерів», – зазначив Міністр.

          За його словами, для створення ефективної системи закладів професійної освіти буде запропоновано нову модель управління та фінансування з регіонального рівня. Необхідно також передбачити оновлення навчальної та соціальної інфраструктури закладів професійної освіти із залученням інвестицій.

          Окрім того, Сергій Шкарлет звернув увагу на те, що система професійно-технічної освіти потребує кардинального вдосконалення. Україні бракує кваліфікованих робочих кадрів. Криза професійної освіти зумовлена певними глобальними чинниками, зокрема демографічним спадом, який спостерігається як в Україні, так і у світі. Тому постала потреба в модернізації профосвіти для сталого розвитку суспільства.

          «Минулого року за участю Президента України було представлено план заходів із розвитку професійної освіти в Україні. Потім разом із фахівцями напрацьовано Стратегію розвитку професійно-технічної освіти. Сьогодні основні тренди в бізнесі – це запровадження раціональних моделей споживання і виробництва, перехід на цифрову економіку, забезпечення можливостей для навчання людини впродовж життя. Наша Стратегія є відповіддю на цей запит. Наразі вона опрацьовується для ухвалення Урядом. Ці кроки важливі, проте, їх замало. Потрібно закріпити зміни на законодавчому рівні», – наголосив Міністр освіти і науки України.

          Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що важливим напрямом на сьогодні є професійно-технічна освіта.

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/