Анонси
     

     






             
             
            Організація харчування в закладах загальної середньої освіти області

            Назад

            Організація харчування

            в закладах загальної середньої освіти області

            Чернігівська область активно долучилась до впровадження реформи системи харчування, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською.

            Затверджено Обласну програму реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року (розпорядження начальника Чернігівської обласної військової адміністрації від 24 січня 2024 року № 37).

            Чернігівська область є учасником проєкту Програми шкільного харчування Всесвітньої продовольчої програми Організації Об’єднаних Націй.

            Упродовж 2024/2025 навчального року Всесвітня продовольча програма ООН фінансуватиме 30% щоденних гарячих обідів учнів 1-4 класів 242 закладів загальної середньої освіти 54 громад області.

            Станом на 01 листопада 2024 року харчування організовано в 312 закладах загальної середньої освіти, в яких охоплено харчуванням 62,9 тис. учнів, з них для 50,2 тис. учнів забезпечено гаряче харчування.

            Самостійно харчують дітей у 256 (82%) закладах, шляхом аутсорсингу – 52 (17%), кейтерингу – 4 (1%).

            Базова кухня працює у 308 школах.

            Безоплатним гарячим харчуванням охоплено 36,2 тис. учнів пільгових категорій, зокрема 2,1 тис. учнів з числа внутрішньо переміщених осіб, 26,3 тис. учнів, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

            У закладах загальної середньої освіти харчування здійснюється за мультипрофільним та монопрофільним меню.

            Середня вартість харчування в області становить 35,1 грн.

             

            16 січня 2024 року відбувся Чернігівський регіональний форум з питань реалізації Стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року, до якого долучилися представники проєктного офісу реформи системи харчування, Міністерства освіти і науки України, Міністерства інфраструктури України, Централізованої закупівельної організації державної установи «Професійні закупівлі», обласної військової адміністрації, районних військових адміністрацій, територіальних громад, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, місцевих органів управління освітою та керівники закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти.

            Під час форуму обговорено: актуальні питання, пов’язані з удосконаленням процедури закупівель, вибором нових моделей харчування, контролем якості харчування дітей; особливості модернізації харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів та шляхи посилення фінансової спроможності громад для ефективної реалізації реформи. Окрему увагу приділено розвитку кадрового потенціалу, а також розглянуто регіональний аспект впровадження нововведень.

             
             

            Європейський регіональний саміт шкільного харчування як платформа для розширення співпраці

            Чернігівщина долучилася до першого Європейського регіонального саміту шкільного харчування, що пройшов 12-13 жовтня в Києві, та стала однією із регіонів, що презентували досягнення в реформуванні шкільного харчування.

            На заході зібралися українські та європейські високопосадовці, фахівці та громадські активісти, міжнародні організації-партнери. Від регіону – заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика, керівництво Кіптівської, Куликівської та Чернігівської громад.

            У межах Європейського регіонального саміту відбулося обговорення реалізації програм шкільного харчування на місцевому рівні та ключових питань, пов'язаних зі шкільним харчуванням і його впливом на суспільство.

            Окремо діяла експозона, де було представлено близько 40 проєктів, реалізованих у різних областях країни. Чернігівщина теж поділилася своїми напрацюваннями й здобутками. Крім того, було презентовано два проєкти, які потребують донорської підтримки.

            Ідеться, зокрема, про створення базової кухні в Прогресівському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, де навчається 180 учнів із 12 населених пунктів громади.

            На базі Чернігівського центру професійно-технічної освіти планують створити кулінарний хаб з функціоналом опорної кухні. Це дозволить, по-перше, здійснювати перекваліфікацію шкільних кухарів регіону, по-друге, забезпечити гарячим харчуванням дітей, які навчаються в профтехах міста Чернігів.

            Тому для нашої області Європейський регіональний саміт шкільного харчування став не лише можливістю поділитися досвідом реалізації реформи, а й платформою для налагодження співробітництва та визначення нових стратегій і політик у цій сфері.

             
             

            Назад

             

             

            Офіційна сторінка

             

             

             
             

             
             

             
             
             
             
             
            http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/