Анонси
     

     






           
           
          30 років Незалежності

          Назад

          30 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ!

           

          Анонс освітянських заходів з нагоди 30-річчя незалежності України 

           

          Нормативне забезпечення 

           

          Лист Офісу Президента від 23 липня 2021 року №43-07/197  "Про відзначення 30-ї річниці незалежності України" Завантажити

          Розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 травня 2021 р. № 583-р «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 30-ї річниці незалежності України Завантажити

          Указ Президента України від 22 жовтня 2020 року №459/2020 "Про відзначення 30-ї річниці незалежності України" Завантажити

          "План заходів з відзначення в області у 2021 році Дня Державного Прапора України та 30-ї річниці незалежності України " Завантажити

          Інформаційні матеріали  до Дня незалежності України  Завантажити

          Програма освітянських заходів з нагоди 30-річчя незалежності України  Завантажити

           

           

          Заходи

           

          Всеукраїнський серпневий форум «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху»

          19 серпня 2021 року на базі Інноваційного парку UNIT.Сіtу міста Києва проведено Всеукраїнський серпневий форум «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху» (далі – Форум), приурочений до 30-річчя незалежності України.

          У заході взяли участь: Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народні депутати – члени Комітету, Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, заступники голів обласних, Київської міської державних адміністрацій, керівники департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій та обласних центрів, закладів післядипломної педагогічної освіти, ректори педагогічних університетів, керівники управлінь Державної служби якості освіти в регіонах, представники громадських організацій та учнівського самоврядування.

          Делегацію Чернігівської області представили: Жанна Шерстюк, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації; Микола Конопацький, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації; Анатолій Заліський, ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені  К.Д. Ушинського; Тетяна Маханькова, начальник Управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області; Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради; Світлана Стрілець, в.о. ректора Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка; Оксана Тарасенко, в.о. ректора, перший проректор, проректор з науково-педагогічної роботи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя; представники Чернігівської обласної Ради старшокласників.

          Відкрив Форум Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, який передав вітальне Послання Президента України Володимира Зеленського учасникам та організаторам Всеукраїнського серпневого форуму «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху».

          З вітальним словом до учасників Форуму та освітян звернувся Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, який наголосив, що реформування освіти є одним із пріоритетних завдань для України.

          Очільник Міністерства освіти і науки України у виступі «Освічена нація: розвиток людського капіталу» зосередив увагу учасників Форуму на розвитку людського капіталу як місії освіти, знакових подіях в українській освіті за роки незалежності; важливих питаннях та викликах, які сьогодні постають перед освітянами; окреслив основні плани на майбутнє; презентував структуру Національного технопарку з підвищення якості освіти тощо.

          У рамках Форуму проведено Телеміст з 10 містами України, де працювали 15 локацій всеукраїнських стратегічних сесій:

          1. «Безпечна школа – безпечна країна».

          2. Молоді вчителі «Творці змін освітнього простору Нової української школи».

          3. Локація Громадської організації «Батьки SOS». Секція для батьків «путівник школою».

          4. «Освіта національних меншин: виклики та можливості».

          5. «Школа для всіх, освіта – для мене».

          6. «Опорна школа – простір особистого зростання».

          7. «Результати реформи професійної освіти за рік: реалізація планів, нові підходи до професійної орієнтації та фінансування».

          8. «Реформа шкільного харчування: рівні відповідальності».

          9. «Нова українська школа: інноваційні виміри викладання, навчання та виховання».

          10. «Дошкільна освіта для майбутнього: досягнення і перспективи».

          11. «Стратегічна сесія з розвитку позашкільної освіти».

          12. «Цифрова трансформація шкільної освіти: від проблематики до рішень».

          13. «Інтелектуальна еліта нації».

          14. «Реформа освіти в умовах децентралізації. Якісна освіта для кожного».

          15. «Здорова нація - здорова Україна».

          Всеукраїнську стратегічну сесію «Інтелектуальна еліта нації» проведено на базі Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

          Учасники чотирьох стратегічних сесій: представники учнівського самоврядування з Міжнародного дитячого центру «Артек» у Пущі-Водиці, молоді вчителі Нової української школи, представники громадської організації «Батьки SOS» та учасники сесії «Освіта національних меншин: виклики та можливості» в прямому ефірі поділились враженнями та емоціями від участі у заходах, зупинились на викликах сучасності, здобутках та потребах освіти майбутнього, обговорили актуальні питання батьківської громадськості «Путівник школою» та створення умов для якісної освіти національних меншин.

          Другу частину Форуму продовжено у локації «Українська школа у просторі активної взаємодії. Співпраця з міжнародними партнерами ”Нові горизонти міжнародного співробітництва”», спікерами якої стали: Тетяна Ломакіна - Радник – уповноважений Президента України з питань безбар’єрності; Сергій Бабак – Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій; Василь Кремень – президент Національної академії педагогічних наук України; Руслан Гурак – Голова Державної служби якості освіти України; Марат Сахін - Голова Представництва Дитячого Фонду ООН ЮНІСЕФ; Ярко Лампіселка – керівник проєкту «Фінська підтримка реформи української школи»; Ніколас Томас – директор Британської Ради в Україні.

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
          Всеукраїнська стратегічна сесія «Інтелектуальна еліта нації».

          День другий

          19 серпня продовжується робота Всеукраїнської стратегічної сесії «Інтелектуальна еліта нації» на базі Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Чернігівської обласної ради.

          Другий день розпочався з презентації авторської програми закладу освіти «Ліцей в русі».

          Також учасники заходу приєдналися до участі у телемості з представниками освітянської спільноти України у рамках Всеукраїнського серпневого форуму «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху».

          Відбулося засідання за круглим столом «Інтелект, Духовність, Здоров’я – грані успіху людини і держави», під час якого обговорено ряд актуальних питань, зокрема:

          • організація роботи з обдарованою учнівською молоддю;
          • особливості організації профільного навчання в умовах Нової української школи;
          • реалізація індивідуального та особистісного зорієнтованого підходів в освітньому процесі;
          • створення умов професійного розвитку педагогічних працівників;
          • створення наукового ліцею.

          Наприкінці стратегічної сесії освітяни розповіли про здобутки, обмінялися думками щодо сучасних тенденцій розвитку профільної освіти, обговорили подальші плани на майбутнє, а також поділилися власними враженнями від перебування на Чернігівській землі.

           

           

          Всеукраїнська стратегічна сесія «Інтелектуальна еліта нації». День перший

           

          На Чернігівщині, у рамках Всеукраїнського серпневого форуму «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху», приуроченого до 30-річчя незалежності України, розпочато роботу Всеукраїнської стратегічної сесії «Інтелектуальна еліта нації».

          У роботі стратегічної сесії беруть участь близько 50 представників освітянської спільноти з усіх регіонів України.

          Перший день розпочато з відвідування агробіостанції Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

          Учасників сесії привітав Микола Конопацький, начальник Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

          Ганною Коломієць, директором закладу, презентовано напрями роботи ліцею, зокрема науково-дослідної та пошукової діяльності.

          Далі учасники продовжили своє знайомство з Чернігівським краєм на батьківщині видатного українського письменника, кінорежисера, кінодраматурга, художника та класика світового кінематографу Олександра Довженка – селищі міського типу Сосниці. Освітяни провели дискусію щодо літніх інтелектуальних шкіл як ефективної форми роботи з обдарованими учнями, в якій одночасно поєднується літній відпочинок з інтелектуальним розвитком і створюються умови для реалізації особистісного потенціалу дитини.

          Також відвідано Сосницький літературно-меморіальний музей Олександра Довженка, який створено у будинку, де провів своє дитинство заслужений діяч української культури.

          Увечері на гостей чекала костюмована екскурсія давнім Черніговом, містом легенд, у незвичайному форматі.

           

           

           

          Проведено вебінар для консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників, представників методичних служб, спеціалістів органів управління освітою місцевого самоврядування, які відповідають за питання загальної середньої освіти, керівників методичних об’єднань учителів суспільних дисциплін

           

          18 серпня 2021 року на базі Чернігівського обласного інституту імені К.Д.Ушинського відбувся обласний вебінар педагогічних працівників «Суспільні дисципліни в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти у 2021/2022 н.р.» для консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників, представників методичних служб, спеціалістів органів управління освітою місцевого самоврядування, які відповідають за питання загальної середньої освіти, керівників методичних об’єднань учителів суспільних дисциплін.

          Завідувач кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання Олександр Мокрогуз та Тетяна Фарбак, завідувач відділу суспільно-гуманітарних дисциплін, окреслили перспективи викладання предметів освітньої галузі «суспільствознавство», а саме: виконання вимог Державного стандарту базової середньої освіти та ознайомили учасників з модельними навчальними програмами. З особливостями викладання правознавства, громадянської освіти, актуальними питаннями історичної освіти, методично-організаційними питаннями викладання історії та проведення конкурсів учнівської творчості у 2021/2022 навчальному році, ознайомили освітян Юлія Поцелуйко та Наталія Чернова, методисти відділу суспільно-гуманітарних дисциплін.

          Всього участь у заході  взяли 100 педагогічних працівників області.

           

          Проведено вебінар директорів, заступників директорів, методистів закладів позашкільної освіти

           

          17 серпня 2021 року на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського (далі – ЧОІППО) відбувся вебінар педагогів закладів позашкільної освіти з проблеми «Позашкільна освіта Чернігівщини: методичний аспект та вектори діяльності в 2021/2022 навчальному році». У заході взяли участь 40 осіб.

          Ірина Лисенко, проректор ЧОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент, відкрила роботу вебінару, привітала учасників з початком навчального року та висвітлила питання щодо професійного розвитку педагогічних працівників в умовах Нової української школи.

          Світлана Ушак, заступник директора комунального позашкільного закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді», презентувала досвід роботи закладу позашкільної освіти щодо впровадження активних форм роботи з національно-патріотичного виховання.

          Ірина Зозуля, заступник директора комунального позашкільного навчального закладу Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва, розкрила питання щодо забезпечення якості позашкільної освіти шляхом формування ключових компетентностей учасників освітнього процесу.

          Ірина Василенко, методист Чернігівського центру науково-технічної творчості учнівської молоді, поділилась методичними знахідками щодо організації та змісту роботи гуртків науково-технічної творчості.

          Світлана Велігорська, завідувач відділу комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів», зосередила увагу на важливості виховання екологічної культури молоді як основи екологічної освіти та надала інформацію про конкурси, масові заходи на наступний рік.

          Жанна Хлопіна, методист відділу виховної роботи і здорового способу життя ЧОІППО, привернула увагу до організації роботи закладів позашкільної освіти в сучасних умовах та надала інформацію щодо оновлення програмного та навчально-методичного забезпечення закладу позашкільної освіти.

          Підсумком вебінару стало обговорення питання сучасних підходів щодо впливу інформатизації на потенціал педагога та результативність заняття гуртка, участі в освітніх заходах, проєктах.

           
           

          Проведено вебінар для фахівців з інклюзивної освіти

           

          17 серпня 2021 року на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбувся обласний вебінар для консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників, представників методичних служб, спеціалістів органів управління освітою місцевого самоврядування, які відповідають за навчання дітей з особливими освітніми потребами, директорів інклюзивно-ресурсних центрів з проблеми «Інклюзивна освіта: рівні умови для всіх».

          З вітальним словом до учасників вебінару звернувся ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського  Анатолій Заліський.

          У рамках проведення вебінару було висвітлено ряд питань, зокрема:

          Інклюзія. Практика та нововведення (Зленко Людмила,  завідувач відділу інтернатних закладів та інклюзивного навчання ЧОІППО імені К.Д. Ушинського);

          Системний підхід до формування інклюзивного простору в освітньому середовищі (Литвяк Дарія, методист відділу інтернатних закладів та інклюзивного навчання);

          Діяльність інклюзивно-ресурсних центрів в освітній реформі «Нова українська школа» (Кравченко Наталія, завідувач ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти);

          Актуальні проблеми корекційно-логопедичного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в системі освіти (Полякова Марина, методист ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти).

          Окреслено основні напрямки роботи інклюзивно-ресурсних центрів області та варіанти організації освітнього процесу в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19 у 2021/2022 навчальному році.

          Окрему увагу приділено питанню внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами.

          Всього участь у заході взяли 99 педагогічних працівників області.

           
           

          Проведено щорічний обласний захід «Фестиваль молока»

           

          Напередодні 30-річчя Незалежності України 14 серпня 2021 року у Чернігівському міському парку культури і відпочинку вшосте відбувся Фестиваль молока.

          Фестиваль молока - це масове за масштабом свято, яке сприяє формуванню у дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок, культури здорового способу життя та харчування, міцних родинних стосунків, зміцненню відносин позашкільного освітнього закладу і сім’ї.

          У парку зібралися виробники - лідери молочної галузі області, а також майстри декоративно-прикладного мистецтва Чернігівщини.

          На гостей свята чекала насичена програма: концертні виступи, торгівля, інтерактивні ігри та конкурси, дегустація молочної продукції та продовольчих товарів інших місцевих виробників.

          Шостий рік поспіль педагогічні працівники Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді (далі – Центр) є активними учасниками щорічного обласного заходу «Фестиваль молока».

          Керівники гуртків Центру Тетяна Чоботар, Ірина Васильєва та Ірина Клановець створили творчу атмосферу, де одночасно з популяризацією молочної продукції здійснювалося змістовне дозвілля дітей, популяризація свого закладу освіти та популяризація творчого колективу, який очолює педагог.

          Учасникам свята була представлена виставка кращих робіт вихованців гуртків тістопластики.

          Педагоги влаштували проведення майстер-класів з виготовлення сувенірів із солоного тіста, в яких залюбки взяли участь близько 200 дітей.

          Увагу та зацікавленість проявляли і батьки, які розділяли захоплення і радість дітей.

           
           
           
           
           

          Також учасники фестивалю приєдналися до майстер-класів, організованих комунальним закладом «Чернігівська обласна станція юних натуралістів». Із кольорового паперу виготовлялися об’ємні аплікації: «Корівка», «Сир та мишка», «Морозиво», а також «Букет для любителів молока». Організатори заходу пропагували серед молоді та дорослого населення здоровий спосіб життя.

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

          Цікаві майстер-класи провели керівники гуртків декоративно-прикладного відділу Чернігівського обласного палацу дітей та юнацтва: виготовлення корівки «Мілки» з оригамі (керівник гуртка Юлія Седляр, культорганізатор Руслана Брисканіна), «Молочний» аквагрим (керівники гуртків Олеся Никипорець, Едуард Красний), малювання з елементами петриківського розпису (керівник гуртка Лариса Буйлук). Гарну фотозону зробила завідуюча відділом Юлія Патук.

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

          Дякуємо усім, хто долучився до організації проведення Свята молока!

           

           

          Відбулися відкриті змагання Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді з автомодельного спорту для трасових моделей

           

          31 липня – 01 серпня 2021 року на базі Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді відбулися відкриті змагання Центру з автомодельного спорту для трасових моделей.

          Метою проведення є реалізація Концепції національно-патріотичного виховання учнівської молоді, подальший розвиток автомодельного спорту та його популяризація в Україні, підвищення рівня майстерності спортсменів, пропаганда здорового способу життя.

          Змагання проводилися з нагоди 30-річчя Незалежності України та реконструкції автомодельного треку. Новий сучасний трек довжиною 43 м на 8 доріжок відповідає усім чинним правилам проведення змагань найвищого рівня.

          Учасниками змагань стали 27 спортсменів з автотрасового моделювання, представники міст Київ, Чернівці, Хмельницький та Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

          Вікова категорія учасників – юніори до 18 років та старші спортсмени. Змагання проводилися в класах моделей "PR-24", "Open", "ES-24".

          Найкращі результати показали:

          Клас моделей"PR-24":

          І місце – Сергій Худолій (Чернігівський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді);

          ІІ місце – Гліб Одненко (Чернігівський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді);

          ІІІ місце – Михайло Долін (м. Кропивницький).

          Клас моделей"Open":

          І місце – Ігор Куропій (м. Київ);

          ІІ місце – Гліб Одненко (Чернігівський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді);

          ІІІ місце – Сергій Чорток (м. Кропивницький).

          Клас моделей"ES-24":

          І місце – Гліб Одненко (Чернігівський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді);

          ІІ місце – Ігор Куропій (м. Київ);

          ІІІ місце – Костянтин Одненко (Чернігівський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді).

          Вітаємо учасників змагань та бажаємо подальших успіхів та перемог!

           
           
           
           
           
           

           

           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/