<<<12 - 22 з 4359>>>


15 Квітня 2024 09:36

Надолужити освітні втрати дітям з прикордонних громад допоможуть норвезькі партнери

 

Пілотний проєкт з надолуження освітніх втрат учнями закладів середньої та професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівщини планує реалізувати департамент Норвезької ради у справах біженців (NRC) влітку цього року.

До участі планують залучити дітей 5 територіальних громад, які знаходяться в зоні постійних обстрілів: Новгород-Сіверської, Семенівської, Городнянської, Корюківської та Сновської.

«Щоб додатково не навантажувати здобувачів освіти, розраховуємо на запуск проєкту під час канікулярного періоду. Розглядаємо залучення до програми тьюторів та вчителів, які не працюють у школах. Передусім надолужувати будемо прогалини з предметів, які діти складають на НМТ», — зазначив Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, під час онлайн-зустрічі з Іриною Кузьменко й Тетяною Куцаченко, освітніми координаторками в Норвезькій раді зі справ біженців.

В обговоренні ефективних методів подолання освітніх втрат здобувачами освіти Чернігівщини також взяли участь представники Управління освіти і науки Чернігівської ОДА й ЧОІППО імені К.Д. Ушинського.

 

 

15 Квітня 2024 09:36

Гімнастки Чернігівщини стали переможницями та призерками всеукраїнського турніру

Напружена підготовка та години наполегливих тренувань вихованок позашкільного навчального закладу «Чернігівська обласна комплексна дитячо-юнацька спортивна школа» дали гарні результати на Всеукраїнському турнірі з художньої гімнастики «Принцеса Лебідь», який відбувся в м. Біла Церква.

Переможцями турніру стали: Парфененко Анастасія, Котік Єлизавета, Полегенько Анастасія, Гречко Вероніка, Сяба Софія, Дорошко Валерія, Католік Діана, Дячук Анна, Костирко Ольга, Гречка Марія.

«Срібними» призерками турніру стали: Раскіна Влада, Мокеєва Варвара, Закружна Софія, Лєбєдєва Софія, Кудрик Дар’я, Примаченко Діана, Дмитрієнко Марія, Тимошенко Марія.

На третю сходинку п’єдесталу піднялися: Шидловська Влада, Шиш Віолетта, Коваль Вероніка, Куранкова Кіра, Бригинець Олександра.

Такі здобутки на змаганнях, в яких взяли участь понад 600 гімнасток з усієї країни –результат індивідуальних зусиль кожної спортсменки та кропіткої роботи команди тренерів.

На турнірі дівчат супроводжували тренери-викладачі: Оксана Федосенко, Олена Бурдукало, Юлія Бурдукало. Саме вони підтримували своїх вихованок під час змагань, додавали їм впевненості та заряджали на перемогу.

1,5 млрд гривень спрямують на модернізацію їдалень і харчоблоків ЗЗСО країни 

Впровадження реформи системи харчування в закладах загальної середньої освіти передбачає модернізацію харчоблоків та їдалень. На це в 2024 році спрямують 1,5 млрд гривень державної субвенції. 

Заклади, які отримають кошти, мають виконати 8 умов. 
У пріоритеті — школи, які вже мають проєктно-кошторисну документацію з модернізації харчоблоків. Про це йшлося під час інформаційної онлайн-зустрічі, організованої МОН, із керівниками департаментів освіти і науки Харківської, Сумської та Чернігівської військових адміністрацій та представниками територіальних громад зазначених регіонів.

Питання модернізації їдалень і харчоблоків ЗЗСО та особливості спрямування субвенції у 2024 році порушили спікери зустрічі: спеціалістка із субвенції при МОН Ірина Подорожня та координатор впровадження Стратегії реформ шкільного харчування по напрямку модернізація харчоблоків Проєктного офісу реформи Олександр Бондар.

«Громадами Чернігівщини на сьогодні розроблено 19 проєктно-кошторисних документацій.  Ще 14 ПКД перебуває в стадії виготовлення», — розповідає начальник

12 Квітня 2024 12:14

«Зоологічна галерея» — обласний конкурс дитячого малюнка

Конкурс пройшов у лютому-березні 2024 року, до участі було подано 112 робіт здобувачів освіти 7-9 класів закладів загальної середньої та позашкільної освіти 28 громад області, комунального закладу "Городнянський ліцей" Чернігівської обласної ради та Новгород-Сіверського державного ліцею імені К. Д. Ушинського.

Конкурс проводиться щорічно з метою актуалізації уваги учнівської молоді до вирішення екологічних і природоохоронних проблем, залучення її до активної природоохоронної діяльності, формування екологічної свідомості та гуманного ставлення до тварин.

Кожен автор подавав на конкурс два малюнки, зображуючи на першому птахів або ссавців, які мешкають на території Чернігівської області, на другому —  представників зоогеографічних областей світу. Роботи створювалися за допомогою гуаші, акварелі або воскової крейди.

Із малюнків здобувачів освіти в комунальному закладі «Чернігівська обласна станція

12 Квітня 2024 10:08

 

До уваги керівників закладів освіти!

 

Про сприяння внесенню інформації до ЄДЕБО

для формування єДокументів про освіту в застосунку «Дія»

Інформуємо, що Міністерством освіти і науки України спільно з Міністерством цифрової трансформації України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 4 листопада 2022 р. № 1242 реалізується експериментальний проєкт щодо формування та застосування єДокумента про освіту.

Після успішного тестування освітніх документів на Єдиному порталі державних послуг «Дія» (далі – Портал «Дія») з 22.03.2024 запущено у промислове використання застосунок єДокумент про освіту. У застосунку наразі доступні документи про освіту, що містяться в Реєстрі документів про освіту Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі – Реєстр), а саме: свідоцтво про базову середню освіту, атестат/свідоцтво про повну загальну середню освіту, свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації, диплом кваліфікованого робітника, диплом фахового молодшого бакалавра, диплом молодшого спеціаліста, диплом молодшого бакалавра, диплом бакалавра, диплом спеціаліста, диплом магістра, диплом доктора філософії та диплом доктора мистецтва (далі – Документи про освіту)

У Реєстрі містяться відомості та дані про Документи про освіту, виготовлені орієнтовно з 2000 року, крім інформації про випускників військових закладів вищої (фахової передвищої) освіти та військових навчальних підрозділів закладів вищої (фахової передвищої) освіти, а також щодо дипломів про перепідготовку (молодших спеціалістів, спеціалістів),

12 Квітня 2024 09:33

Разом з американськими партнерами працюємо над оновленням укриттів закладів освіти Чернігівщини

Днями відбулася зустріч з представниками американської організації GER³, під час якої обговорили основні потреби закладів освіти регіону та домовилися про подальшу співпрацю над конкретними проєктами з ремонту та облаштування укриттів, які може реалізувати GER протягом цього року.

За словами Ганни Цвігун, керівниці проєктів в Україні, організація працює в центральній та північній частинах нашої країни з 2022 року, зокрема в постраждалих від війни громадах, відбудовуючи приватні будинки, заклади освіти та інфраструктуру.

На сьогодні GER³ вже реалізований проєкт у Бахмацькій громаді. В одній зі шкіл організація провела роботи з ремонту сховища, оновивши в ньому каналізацію та гідроізоляцію, покриття стін і підлоги, облаштувавши кімнати гігієни, у тому числі й для дітей з особливими потребами.

«У 2023 році зусиллями Чернігівської обласної військової адміністрації та партнерів побудували 12 укриттів та 67 відремонтували. Окрім донорських, використовували

12 Квітня 2024 09:10

У Кіптівській громаді KSE Foundation за підтримки Укрпошти відремонтував шкільне укриття

 

Роботи розпочалися в середині лютого. В укритті зробили локальний ремонт стін та стелі, встановили аварійне освітлення та вентиляційну систему, вхідні протипожежні двері, зробили стяжку на підлозі та інше, сюди закупили нові яскраві меблі.

Тепер 110 школярів Новошляхівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів та 18 дошкільнят із дитячого садка поруч під час повітряних тривог спускатимуться в по-сучасному облаштоване та безпечне укриття. Відремонтував його KSE Foundation у межах всеукраїнської програми "ЗАХИСТОК: Безпечна освіта" за фінансової підтримки Укрпошти та українців, які придбали благодійну марку з муралом англійського художника Бенксі.

Оновлене укриття, у якому під час повітряної тривоги проходитиме освітній процес, відвідали Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський і начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

«Можливість дітей вчитися офлайн залежить від безпеки у кожному населеному пункті. Облаштування укриттів є одним з наших пріоритетних напрямків благодійності. Адже навчальний

12 Квітня 2024 09:08

Вітаємо переможницю четвертого етапу ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика!

Конкурс вже майже чверть століття об’єднує українців з усього світу навколо рідної мови, сприяє зростанню її престижу серед молоді. У ньому беруть участь тисячі учасників: від учнів початкової школи до студентів закладів вищої освіти.

Здобовачі освіти Чернігівщини щорічно стають активними учасниками конкурсу, зокрема цього року на всеукраїнському етапі ІІ місце виборола Анна Сидоренко, учениця 8 класу Бахмацького ліцею № 1 Бахмацької міської ради. 

Висловлюємо подяку обдарованій учениці за любов та віру в перемогу рідного слова!  Дякуємо вчительці Тетяні Левченко та батькам, які підтримують талант дівчини, сповна розкривають її потенціал, формуюючи майбутню інтелектуальну спільноту України.

11 Квітня 2024 14:30

8 школярів області стали переможцями XVІІ Міжнародного конкурсу з українознавства для учнів 8–11 класів закладів загальної середньої освіти

Конкурс відбувся від 27 до 29 березня з метою залучення учнівської молоді до пізнання України й українського світу через індивідуально-пошукові форми, розвиток інтелектуального потенціалу учнів на засадах українознавства, виховання патріотизму.

За підсумками роботи комісій із перевірки науково-дослідних робіт, на підставі рішення журі конкурсу, переможцями від Чернігівської області стали:

- Анна Максименко, учениця 8 класу Ніжинської гімназії № 10 Ніжинської міської ради Чернігівської області – 1 місце, науковий керівник Жанна Кресан;

- Дарина Рибак, учениця 8 класу Дігтярівського навчально-виховного комплексу Новгород-Сіверської міської ради – 2 місце, науковий керівник Наталія Чмихун;

- Аліна Федосова, учениця 8 класу Дубовогаївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Яблунівської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області – 3 місце, науковий керівник Людмила Верза;

- Тетяна Савченко, учениця 9 класу Дубовогаївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Яблунівської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області – 3 місце, наукові керівники: Галина Морева, Ірина Бабенко;

- Анастасія Медвідь, учениця 9 класу Комунального закладу «Івківський ліцей» Ладанської селищної ради – 3 місце, науковий керівник Валентина Мазуренко;

- Юлія Фенно, учениця

11 Квітня 2024 12:16

Реформа профільної середньої освіти на Чернігівщині

Продовжується робота над створенням Стратегії реформи профільної середньої освіти. Сам проєкт є пілотним, він реалізовується у 9 областях: Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській та Чернігівській.

«Спільно з районними держадміністраціями та органами місцевого самоврядування опрацьовуються пропозиції щодо формування в нашому регіоні оптимальної мережі академічних ліцеїв, які відповідатимуть вимогам МОН: функціонування не менше двох класів за трьома профілями навчання, наявність сучасної матеріально-технічної бази, здійснення підвозу учнів та педагогічних працівників до закладу освіти тощо», — розповідає Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Результати першого, аналітичного, етапу розробки Стратегії реформи профільної середньої освіти були презентовані на заході, ініційованому  Міністерством освіти і науки України та експертною підтримкою Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

 
 
 
 
 
 
11 Квітня 2024 12:00

Прикраси ручної роботи, екосумки та відеоблоги про весняну природу – доробки учасників конкурсу еколого-валеологічної спрямованості

 

У лютому-березні 2024 року комунальним закладом «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» було організовано та проведено обласний етап Міжнародного конкурсу еколого-валеологічної спрямованості на тему «Квітка буття».

У конкурсі взяли участь здобувачі освіти 1-4 класів закладів загальної середньої освіти та вихованці закладів позашкільної освіти відповідного віку з 17 громад області.

Роботи учасників виконано у 3 номінаціях.

У категорії «Природні об’єкти «Квітка буття» очима дітей» представлені ручні вироби: прикраси або аксесуари в різних техніках, з різноманітних матеріалів (намистин, бісеру, ниток, фоамірану, деревини, засушених квітів, тканини).

У номінації «Екологічна сумка з мотивами природних об’єктів – Квітки буття» представлені сумки, пошиті власноруч. Різної форми, дизайну, оздоблення (з вишивкою, аплікацією, малюнком).

У категорії ««Один день з життя природи» – відеоблог» представлені відео про красу природи, її пробудження після зимового сну.

Із понад 60 творчих робіт першої та другої номінацій, надісланих на обласний етап конкурсу, в комунальному закладі «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» було організовано виставку. Ті доробки, що набрали найбільшу кількість балів, направлено до Національного еколого-натуралістичного

<<<12 - 22 з 4359>>>