Анонси
     

     






           
           

          Назад

          ІІІ (обласний) етап Всеукраїнської виставки-конкурсу науково-технічної творчості учнівської молоді «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!»

          У березні-квітні Чернігівським обласним центром науково-технічної творчості учнівської молоді організовано та проведено виставку-конкурс. На ній були представлені моделі літаків та БПЛА, суден та автомобілів, макети архітектурних споруд, виготовлені власноруч 53 здобувачами освіти закладів позашкільної та загальної середньої освіти області.

          Журі розглянуло 43 експонати за такими категоріями: «Прилади та обладнання», «Ігри та іграшки з елементами техніки», «Техніка майбутнього», «Спортивно-технічне моделювання», «Архітектура та будівництво», «STEAM-проєкти», «БПЛА».

          Конкурсні роботи вихованців Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, Ніжинської станції юних техніків Ніжинської міської ради та Городнянської станції юних техніків Городнянської міської ради стали одними з найкращих.

          Метою виставки-конкурсу є виявлення, розвиток обдарованих дітей та молоді, надання їм допомоги у виборі професії, залучення до науково-технічної, конструкторської, проєктної, винахідницької та пошукової діяльності; стимулювання творчого самовдосконалення дітей та молоді; залучення дітей та молоді до розроблення та впровадження освітніх проєктів з робототехніки та електроніки; популяризації спортивно-технічних видів спорту, інших напрямів технічної творчості серед дітей та молоді, досягнень науки, техніки та новітніх технологій; створення та розвитку STEAM-середовища в закладах освіти.

          Під час оцінювання творчих робіт ураховано оригінальність конструкції, трудомісткість виготовлення та доцільність розробки експонату, його дієздатність, відповідність моделей класам та категоріям; якість виготовлення, виконання вимог правил техніки безпеки, відповідність вимогам ергономіки та дизайну.

          Багато творчих робіт є актуальними на фоні сьогоднішніх реалій. В умовах раптового вимкнення електроенергії постає актуальним питанням використання аварійного освітлення. Тому вихованка Городнянської станції юних техніків Городнянської міської ради Єрмоленко Віра створила «Аварійний світильник», живиться від внутрішньої батареї та вмикається, коли зникає живлення від зовнішнього джерела. Самі батареї заряджаються при нормальному мережевому живленні.

          Членів журі приємно вразив та захопив своєю технологічністю експонат «Робот на платформі ARDUINO» Кирила Тимошенка, вихованця Сновського центру позашкільної освіти Сновської міської ради Корюківського району Чернігівської області. Робот, що об'їжджає перешкоди, є  “розумним”  пристроєм,  здатним автоматично виявляти перешкоди попереду себе та уникати зіткнення з ними. Ця властивість дозволяє роботу працювати в незнайомих умовах та є однією з ключових вимог під час створення автономних роботів.

          У виробах «Корабель Вікінгів» Євгенія Мороза, вихованця Комунального закладу позашкільної освіти Менської станції юних техніків Менської міської ради, та «Патрульний катер «Кайман»» Матвія Клязники, вихованця Прилуцького міського центру науково-технічної творчості молоді Прилуцької міської ради Чернігівської області, продемонстровано високі конструкторські здібності.

          Найкращі роботи представлятимуть Чернігівську область на Всеукраїнському етапі в м. Київ в Українському державному центрі позашкільної освіти.

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

           

           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/