Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Фіналістка україно-німецького проекту

          «Молодь дебатує» з Чернігова

           

          17 лютого 2019 року у Харкові в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого відбувся національний фінал україно-німецького проекту «Молодь дебатує». Проект проходив за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини і методичної підтримки Jugend debattiert.

          У проекті взяли участь 42 заклади освіти та близько 800 дітей з 12 областей України. Чернігівщину представляла Анастасія Попело, учениця 9 класу Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3.

          У півфіналі 16 здобувачів освіти з 9 областей України, які стали кращими в регіональних відбіркових іграх, дебатували на тему «Чи варто заборонити відеоігри з елементами насильницьких дій над живими істотами?».

          У фінальний етап вийшло чотири школярки, які виступили краще за інших, серед яких і Анастасія Попело. У фінальних дебатах фіналістки обговорювали питання «Чи варто вводити в Україні електронне голосування на виборах?».

          Під час дебатів Анастасія разом з партнеркою представляли позицію CONTRA й переконували опонентів, глядачів і журі в тому, що створення паралельної системи голосування не тільки обійдеться бюджету в круглу суму, але й створить додаткові можливості для махінацій і втручання у вибори ззовні. В якості прикладу вони наводили досвід Франції та США, де електронні системи виборів критикують й поступово скасовують.

          Їх опонентки, що стояли на позиції PRO, вважали, що провадження електронних виборів як альтернативного способу голосування приверне до виборчого процесу людей, які раніше в виборах участі не брали. Голосувати в своєму смартфоні зручніше, ніж стояти в чергах на ділянці. В якості прикладу вони наводили досвід інших країн, зокрема Естонії.

          Генеральний консул Німеччини в Донецьку (офіс у Дніпрі) Вольфґанґ Мьоссінґер пояснив навіщо такі дорослі питання ставити перед школярами: «Через специфіку соціальних мереж у нас все менше можливостей чути людей з іншою думкою, говорити з ними. Людина вважає за краще жити серед друзів і однодумців, спілкуватися з тими, хто думає так само. І це ускладнює прийняття демократичних рішень, для яких необхідний обмін думками. Тому цей проект важливий для України і Німеччини».

          Координатор проекту і голова журі Ольга Пішель відзначила зростаючий інтерес до проекту «Молодь дебатує». На її думку проект дає можливість для розвитку у старшокласників важливих навичок використання перевірених аргументів, знаходження інформації і виділення з неї найважливішого. А це вирішує одне з головних завдань проекту - розвивати у молоді критичне мислення, важливість якого для XXI століття складно переоцінити.

          Вітаємо Анастасію з виходом до фіналу проекту

          та бажаємо успіхів і нових звершень!

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/