Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Медіаосвіта в Новій українській школі

          10 січня 2019 року на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбувся обласний семінар заступників директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти, спеціальних закладів освіти інтернатного типу та навчально-реабілітаційних центрів «Медіаосвіта в Новій українській школі».

          Організатори та тренери ставили за мету ознайомити учасників із засадами державної політики у сфері впровадження медіаосвіти і медіаграмотності, визначити особливості впровадження в освітній процес, сформувати компетентності щодо використання практичних інструментів медіаграмотності та медіагігієни.

          Вітальним словом відкрив семінар начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький та підбив підсумки роботи за 2018 рік, звертаючи особливу увагу на те, що Нова українська школа – це не просто назва реформи загальної середньої освіти, яку зараз забезпечує Міністерство освіти і науки спільно із сотнями вчителів та управлінців освіти всієї країни.

          Нова українська школа – це школа, до якої приємно ходити учням, де прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, бути відповідальними громадянами, це освіта нових сенсів, дитиноцентризму, поваги до кожної людини, практикоорієнтована, безпечна і дружня до дитини.

           Варто зазначити, що вперше освітню реформу підтримано значним державним фінансовим ресурсом, в тому числі на засадах співфінансування з місцевими бюджетами.

          Також Микола Конопацький акцентував на створенні ефективної освітньої мережі, яка максимально буде враховувати географічні особливості, але головне – забезпечувати надання якісної освіти всім дітям.

          Не менш важливим у сучасному інформаційному просторі є вміння фільтрувати, аналізувати та критично оцінювати повідомлення в засобах масової інформації.

          Хоча українці потребують точних новин, щоб ухвалювати поінформовані рішення, інтернет забитий контентом, який навмисно стирає межі між новинами, пропагандою, дослідженнями і рекламою. Та за допомогою вдало обраних цільових заходів із медіаграмотності люди починають краще це розуміти та знаходити шляхи нейтралізації пропагандистського впливу.

          Анатолій Заліський, ректор ЧОІППО ім. К. Д. Ушинського, наголосив, що пріоритетним напрямом розвитку освіти області на 2019 рік є створення умов для надання якісної та компетентнісної освіти. І медіаграмотність – це один зі складників на шляху досягнення такої освіти.

          Про те, як інтегрувати технології медіаграмотності в Нову українську школу поділилися Олександр Мокрогуз, завідувач кафедри суспільних дисциплін та методики  їх викладання ЧОІППО ім. К. Д. Ушинського та Михайло Коропатник, доцент кафедри суспільних дисциплін та методики  їх викладання ЧОІППО ім. К. Д. Ушинського.

          Як результат семінару, освітяни області здобули необхідні їм знання та навички, реальні практичні інструменти з упровадження основ медіаграмотності в освітній процес закладів освіти та отримали пакет методичних матеріалів, програм, дидактичних матеріалів.

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/