Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Лист Міністерства освіти і науки України "Про добровільність сертифікації педагогічних працівників" № 1/9-8 від 04 січня 2019 року

          Враховуючи наявність в інформаційних мережах різних тлумачень процедури сертифікації педагогічних працівників, Міністерство освіти і науки України вважає за необхідне роз’яснити деякі основні концептуальні засади цього процесу.

          Як відомо, сертифікація педагогічних працівників запроваджена новим Законом України «Про освіту» від 05 вересня 2017 року (далі - Закон).

          Відповідно до частини 2 статті 51 Закону сертифікація педагогічного працівника відбувається на добровільних засадах виключно за його ініціативою.

          На виконання частини 6 статті 51 Закону Міністерством було напрацьовано проект відповідного Положення про сертифікацію педагогічних працівників, яке було затверджене Кабінетом Міністрів України 27 грудня 2018 року (далі - Положення).

          Згідно з абзацом третім пункту 1 Положення педагогічні працівники беруть участь у сертифікації виключно за своєю ініціативою та бажанням на добровільних засадах, а відповідно до абзацу першого пункту 5 Положення сертифікація педагогічного працівника здійснюється за умови його добровільної реєстрації.

          Відповідно до частини 5 статті 61 Закону педагогічний працівник, який пройшов сертифікацію, отримує щомісячну доплату в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката, який є дійсним протягом трьох років.

          Крім того, згідно з частиною 4 статті 51 Закону успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником.

          На продовження цієї норми Закону у пункті 40 Положення зазначено, що успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації педагогічним працівником з присвоєнням йому наступної категорії педагогічного працівника або підтвердженням наявної вищої категорії.

          Водночас згідно з пунктом 41 Положення неуспішне проходження педагогічним працівником сертифікації не впливає на результати його чергової (позачергової) атестації, підтвердження наявної чи присвоєння наступної педагогічної категорії, продовження його роботи на відповідній посаді чи застосування до нього будь-яких заходів адміністративного впливу.

          Звертаємо вашу увагу, що згідно з постановою Уряду, якою затверджено Положення, у 2019 році в рамках пілотного проекту сертифікацію зможуть пройти не більше однієї тисячі вчителів початкових класів.

          Наказом Міністерства від 29 грудня 2018 року № 1486 встановлено, що «у 2019 році у рамках пілотного проекту із сертифікації педагогічних працівників реєстрація для проходження сертифікації здійснюється з 15 січня по 01 лютого 2019 року».

          Також, щоб вчителі кожного регіону мали можливість подати заявку на добровільну сертифікацію, Міністерство визначило цим наказом гарантовану граничну кількість місць для реєстрації вчителів початкових класів пропорційно їх кількості в кожній області та місті Києві.

          Враховуючи зазначене вище, просимо утриматися від будь-яких дій, які можна тлумачити як тиск, примус, спонукання, прохання тощо педагогічних працівників щодо проходження чи непроходження ними сертифікації. Ця справа виключно добровільна і жодні заходи адміністративного впливу неприпустимі.

          Це надзвичайно важливо для подальшого напрацювання механізмів сертифікації, як інструменту державної політики.

          Також просимо не вести жодного контролю чи обліку за тим, скільки, з яких закладів освіти і яких педагогічних працівників (стаж роботи, кваліфікаційна категорія, педагогічні звання тощо) подали чи подають свої документи на сертифікацію.

          Міністерство також не вимагає і не вимагатиме жодних звітів за результатами сертифікації, не питатиме про причини попиту на сертифікацію в одній області і відсутність попиту (якщо таке станеться) в іншій області.

          Водночас просимо усіх керівників закладів освіти безвідмовно надавати усім працівникам, які виявили бажання прийняти участь у сертифікації, необхідні їм для реєстрації довідки, витяги, інформацію тощо.

          З Положенням про сертифікацію педагогічних працівників можна буде ознайомитися на сайтах Уряду, МОН, УЦОЯО. Також Міністерство надаватиме роз’яснення та поради з інших питань процедури сертифікації.

           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/