Анонси
     

     






           
           

          Назад

          До уваги керівників місцевих органів управління освітою, закладів освіти, педагогічних та учнівських колективів, батьківської громадськості

          Дієвими осередками освітнього процесу, громадянського та патріотичного виховання, формування національної свідомості дітей та учнівської молоді є музеї при закладах освіти.

          Сьогодні в області при закладах освіти функціонують 103 музеї, з них 63 – на базі закладів освіти сільської місцевості, 95 – на базі закладів загальної середньої, 4 – позашкільної, 4 – професійної (професійно-технічної) освіти. За профілями: історичні – 71 (з них широкого історичного профілю – 52, військово-історичні – 11, історії освіти – 8), краєзнавчі – 8, літературні – 4, мистецькі – 1, етнографічні – 17, галузеві – 2. Почесне звання «Зразковий музей» мають 28 музеїв при закладах освіти області.

          Відповідно до законів України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні 1939-1945 років», «Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та враховуючи Методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо засад діяльності музеїв історичного профілю дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України (лист МОН від 22.05.2015 № 1/9-255), триває процес оновлення експозицій діючих музеїв.

          Так, у музеях історичного профілю внесено зміни до експозицій музейних розділів, які висвітлюють події Перемоги над нацистами у Європі, приведено у відповідність до трактувань української та світової історичної науки терміни, вживані в музейних експозиціях, змінено назви окремих музеїв та їх розділів, створюються нові експозиційні розділи, присвячені випускникам шкіл, які стали учасниками та героями антитерористичної операції на сході України, у деяких випадках здійснюється повне оновлення музеїв.

          З метою наповнення музеїв новими предметами продовжується пошуково-дослідницька робота, проводяться польові експедиції учнівської молоді місцями бойових дій періоду Другої світової війни, розробляються нові історико-краєзнавчі маршрути.

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/