Анонси
     

     






           
           

          Назад

          «Насильство в школі: аналіз проблеми та допомога, якої потребують діти і вчителі у її розв’язанні» за підтримки Громадської організації «Міський молодіжний центр «Жменя»

          07-08 листопада 2017 року на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського  проведено семінар на тему: «Насильство в школі: аналіз проблеми та допомога, якої потребують діти і вчителі у її розв’язанні» за підтримки Громадської організації «Міський молодіжний центр «Жменя».

          Мета – підвищення рівня професійної компетентності педагогічних працівників області щодо питань попередження проявів жорстокості й насильства у дитячому середовищі, забезпечення прав неповнолітніх в освітніх закладах.

          У заході взяло участь більше 50 учасників – методисти з виховної роботи відділів освіти райдержадміністрації, управлінь освіти міських рад, об’єднаних територіальних громад, заступники директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти.

          До  освітянського зібрання активно долучилися працівники навчально-реабілітаційних центрів Служби у справах дітей облдержадміністрації.

          Микола Конопацький, начальник Управління освіти і науки обласної державної адміністрації, звернув увагу учасників заходу, що відповідно до Концепції Нової української школи освітній заклад має захищати права дитини, стати місцем, в якому створено атмосферу довіри й взаємоповаги, немає насильства та дискримінації.

          Анатолій Заліський, ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського, окреслив завдання та перспективи виховної роботи освітніх закладів в умовах реформування освіти.

          У перший день семінару  учасники ознайомилися з теоретичним аспектом проблеми. Розглянуто наступні теми: «Актуальні питання профілактики насильства у дитячому середовищі» (Олена Злобіна, завідувач відділу виховної роботи і здорового способу життя ЧОІППО імені              К.Д. Ушинського), «Соціальне мистецтво як засіб профілактики насильства» (Регіна Гусак, директор Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 Чернігівської міської ради, голова громадської організації «Міський молодіжний центр «Жменя»), «Про порядок реагування на випадки насильства та жорстокого поводження з дітьми» (Юлія Олифіренко, заступник начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації), «Шляхи формування психологічно-безпечного освітнього середовища в умовах реформування української школи» (Ганна Чепурна, завідувач кафедри психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, к.псих.н.), «Небезпечні квести: профілактика залучення дітей» (Тетяна Чала, директор Обласного центру практичної психології та соціальної роботи ЧОІППО імені К.Д. Ушинського), «Профілактика і вирішення конфлікту з використанням медіації» (Людмила Третиннікова, методист Обласного центру практичної психології та соціальної роботи ЧОІППО імені К.Д. Ушинського).

          Виставку методичної літератури «Булінг – як актуальна соціально-педагогічна проблема»  презентувала Світлана Проскура, завідувач науково-методичною бібліотекою ЧОІППО імені К.Д. Ушинського.

          Учасники заходу взяли участь у круглому столі на тему «Форми і методи роботи у освітньому середовищі щодо запобігання насильству серед дітей: досвід, проблеми, пошуки» та майстер-класі «Соціальний театр як ефективна та популярна форма просвітницької роботи з дітьми та молоддю», який провела Марина Каранда, доцент Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, кандидат філософський наук – керівник студентського соціального театру «EX LIBRIS».  

          Заняття з елементами тренінгу щодо впровадження профілактичних програм МОН України з формування безпечної поведінки та попередження насильства серед учнівської молоді: «Вчимо дитину захищати» (10-14 років), «Я умію себе захистити» (14-18 років) провели Людмила Третиннікова та Ірина Лісовецька, методисти Обласного центру практичної психології та соціальної роботи ЧОІППО імені  К.Д. Ушинського .

          Другий день семінару розпочався на базі Чернігівського обласного палацу дітей та юнацтва. Виставу за мотивами драми Наталії Ворожбит «Золота рибка» представили учасники  студентського соціального театру «EX LIBRIS» (керівник Марина Каранда), який діє  на базі Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка. Педагоги ознайомилися з інноваційною формою театрального мистецтва, взяли участь в обговоренні та методичному аналізі засобів художньої виразності.

          Тренер з анімації агенції «Діас» Софія Аксюта провела практичне заняття щодо особливостей організації вистави-ігротеки з дітьми різних вікових груп.

          Під час обговорення проблемних питань учасники семінару зробили акцент на необхідності систематичного використання ефективних засобів психолого-педагогічного впливу щодо попередження та подолання проявів жорстокості й насильства в учнівському середовищі.

          У рамках програми обласного семінару педагоги  змогли  відвідати виставку «Блокпост пам`яті» в Обласному  молодіжному центрі (екскурсію підготовили та провели Михайло Жирохов, методист; Аліна Клепак, старший викладач Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського). 

           
           
           
           
           
           
           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/