Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Третій день навчально-польових зборів. Військово-тактична гра.

          Третього дня навчально-польових зборів на базі Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою відбулося багато вражаючих подій. Військово-тактична гра не залишила байдужим жодного.

          Світало… Ще хтось бачив сон про бойові стрільби: шквал куль, розпечені гільзи, запах пороху. Але додивитися сон не судилося! Пролунала команда «Навчальна тривога!». Хутко піднявшись із теплого ліжка, учасники зборів швидко одягнулись і вишикувались на плацу. Для них це було несподіванкою. Командири повідомили, що очікується напад ворогів, і поставили задачу переміститися в запасний район. Оперативно зреагувавши, учні  здійснили марш-кидок до Ялівщини. Ранковий весняний, сосновий, туманний ліс зустрів зимовим подихом. Але змерзнути не дали команди, які лунали щомиті: «Спалах праворуч», «Спалах ліворуч», «Хімічна небезпека» тощо. Повернувшись до розташування, підготувавши себе, юнаки та дівчата вирушили до одного з найулюбленіших місць ліцеїстів – їдальні. Смачний і поживний сніданок надав сили й енергії для подальших активних дій.

          Вивчаючи екіпірування солдата, учасники були вражені тим, яке воно важке. Але отримавши малі саперні лопатки, загальновійськові захисні комплекти, протигази, навчальну зброю, сталеві шоломи та інше спорядження всі зрозуміли, що сьогоднішній день буде нелегким, проте цікавість і жага до перемоги у грі надавала додаткових сил і наснаги.

          Керівник навчально-польових зборів поставив бойову задачу: «У відповідності до задуму гри очікується захоплення противником складів авіаційного озброєння та паливно-мастильних матеріалів летовища «Півці», з метою паралізувати роботу аеродрому й утримувати його до підходу основних сил. Задача нашого підрозділу - здійснити марш-кидок в районі населеного пункта Півці, обладнати взводний опорний пункт і не допустити захоплення складів».

          Учні одразу ж знайшли застосування своїм навичкам, умінням, знанням, які вони отримали під час теоретичних занять із предмета «Захист Вітчизни».

          Дружні стосунки, які склалися за ці три дні, пройшли перевірку на міцність на «відмінно». Всі діяли як справжня команда побратимів, відчували підтримку один одного, надійне плече свого товариша.  Обладнуючи окопи, хлопці допомагали дівчатам в усьому. А дівчата своєю участю в навчально-бойових діях надихали і підтримували юнаків.

          Безцінним досвідом у військовій справі поділилися військові -  учасники антитерористичної операції. Мінування, розмінування, виявлення ворожих «сюрпризів»,  проходження мінних полів, постановка димових завіс, підрив сигнальних мін – усе це побачили учасники зборів.

          Не менш цікавими були заняття з техніки подолання наземних та водних перешкод, які організували і провели співробітники Чернігівського обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді.

          Розвідка доповіла про підготовку противника до наступу. І вже з окопів були помічені противники, які розгорталися в бойові порядки, під прикриттям димових завіс. Пролунала команда «В атаку!» - і всіх захопив шал бою…

          Але як то кажуть у народі: « Війна – війною, а обід за розкладом».  Втомлені, але не переможені, колишні «противники» дружньо вмостилися на сонячній галявині, аби скуштувати солдатської каші.

          Після підведення начальником ліцею  Миколою Шпаком підсумків військово-тактичної гри, її учасники повернулися до казарми, сповнені новими та цікавими враженнями.

           

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/