Анонси
     

     






           
           
          Події

          Назад

          <<<1 - 11 з 24>>> Архів
          26 Червня 2017 14:33
          23 Червня 2017 10:50
          23 Червня 2017 10:42
          21 Червня 2017 08:22

          Осип Дяків-Горновий: лицар УПА, що попередив росіян про імперіалізм

          21 червня 1921 року народився Осип Дяків-Горновий — крайовий провідник ОУН Львівщини, теоретик і організатор боротьби Української повстанської армії, заступник голови Генерального Секретаріату Української головної визвольної ради.

          Він автор відомого гасла «Свобода народам! Свобода людині!», яке було офіційно схвалене на III-му Надзвичайному Великому Зборі ОУН (серпень 1943 року). У своїх публікаціях він відстоював ідею ліквідацію СРСР на засадах незалежних держав в етнічних кордонах.

          Осип Дяків народився у с. Олесине на Тернопільщині. Освіту здобував у гімназії в м.Бережани, а згодом у Львівському університеті. Із юних літ став членом Організації українських націоналістів і активно включився у національно-визвольну боротьбу. Використовував псевдоніми - Горновий, Гончарук, Юріїв, Осипенко, Цвечек, Наум, Артем, 605, 147. У вересні 1940 року заарештований НКВС, до липня 1941 року перебував у Бердичівській тюрмі, звідки зумів втекти. У 1943–44 роках був членом Крайової екзекутиви юнацького крила ОУН(б), членом редколегії підпільних журналів «Юнак» і редактором журналу «Вісті». У 1945–48 роках Осип Дяків був членом головного осередку пропаганди при Проводі ОУН; від 1948 року – крайовий провідник ОУН Львівського краю; від 1949 року – член Проводу ОУН; від 1950 – член УГВР (заступник голови її Генерального секретаріату). Осип Дяків став лицарем Української повстанської армії, адже відзначений Срібним і Золотим Хрестами заслуги УПА. Загинув у сутичці зі спецгрупою Міністерства державної безпеки УРСР  28 листопада 1950 року поблизу с. Великополе Яворівського району на Львівщині.

          21 Червня 2017 08:16

          ДОЛЯ ГЕНІЯ: розробник ракетної техніки і теорії космічних польотів Юрій Кондратюк

          1897, 21 червня – у Полтаві народився Юрій Васильович Кондратюк (справжнє ім’я Олександр Гнатович Шаргей), вчений-винахідник, розробник ракетної техніки і теорії космічних польотів.

           

          Навчався в Другій чоловічій гімназії в Полтаві, вступив на механічне відділення Петроградського політехнічного інституту. Там вже через 40 днів був мобілізований на фронт. У 1918-му кілька місяців провів у Добровольчій армії. У подальшому, аби уникнути переслідувань за своє офіцерське минуле, Олександр Шаргей змінив своє ім’я і до кінця життя був відомий як Юрій Кондратюк.

          Часто змінював адреси та місця роботи, працював кочегаром, мастильником вагонів на залізниці, робітником цукрового заводу. У 1930-му без металу та цвяхів побудував найбільший у світі елеватор (зерносховище). Наслідком чого стало 3-річне ув’язнення через донос про шкідництво. Пізніше потрапив у «шарашку» (конструкторське бюро ОГПУ) і переміг у конкурсі

          20 Червня 2017 16:09

          І Універсал Центральної Ради

          1917, 23(10) червня – Центральною Радою прийнято І Універсал, що проголосив автономію України.

           

          Українська Центральна Рада все голосніше ставила на порядок денний питання українізації війська, адміністрації, шкільної справи, врешті – повноцінної автономії  України. Наприкінці травня делегація Центральної Ради на чолі з Володимиром Винниченком виїхала в Петроград для перегорів із Тимчасовим урядом Росії, однак не знайшла порозуміння ні з урядовими структурами держави, ні з керівництвом Петроградської ради робітничих і селянських депутатів.  

          Як повідомляли «Вісті з Української Центральної Ради»: «урядова комісія заявила, що задовольнити вимоги Української Центральної Ради неможливо». На що українська делегація відповіла, «що в такім разі Центральна рада не може відповідати за лад та спокій на Україні» і виїхала з Петрограда.

          Звіт делегації заслухано на вечірньому засіданні Центральної Ради 15 червня 1917-го, а його обговорення проходило в закритому режимі. В резолюції, ухваленій наступного вечора, констатувалося, що «Тимчасовий російський уряд свідомо пішов всупереч інтересів трудового народу на Україні» і визнано за необхідне «приступити до негайного закладання фундаменту автономного ладу на Україні», для чого «негайно видати до українського народу Універсал» із необхідними роз’ясненнями.

           

          І Універсал

          02 Червня 2017 10:56
          29 Травня 2017 08:06

          Михайло Омелянович-Павленко

          1952, 29 травня – помер Михайло Володимирович Омелянович-Павленко, військовий і державний діяч УНР, генерал-полковник і командувач Армії УНР, керівник Першого зимового походу.

           

          Народився 8 грудня 1878-го в Тифлісі (Грузія).

          Потомок сотника Задунайського козацтва, народився й виріс за межами України і не знав української мови. Але в 1917-му вивів одеських юнкерів на велелюдну маніфестацію під українським прапором і назавжди пов’язав свою долю з Україною.

          Один з організаторів Вільного козацтва та Катеринославського гайдамацького куреня. У подальшому – військовий представник Центральної Ради при штабі Одеської військової округи, член комісії з демобілізації Румунського фронту, начальник 11-ї пішої дивізії. Аби уникнути протистояння між Директорією УНР і Павлом Скоропадським, виїхав до ЗУНР, де 10 грудня 1918-го очолив Українську Галицьку армію. Реформував її за англійським зразком, мав авторитет і повагу серед вояків.

          Влітку 1919-го повернувся в розпорядження штабу Дієвої армії УНР. Брав участь у переможному

          24 Травня 2017 10:24
          23 Травня 2017 16:12
          18 Травня 2017 08:10
          <<<1 - 11 з 24>>> Архів

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/