Анонси
     

     






           
           
          Події

          Назад

          <<<12 - 22 з 24>>> Архів
          18 Травня 2017 08:09

          1-й Всеукраїнський військовий з’їзд

          1917, 18 (5) травня – розпочався 1-й Всеукраїнський військовий з’їзд.

           

          На з’їзд, організований стараннями Українського військового організаційного комітету та Центральної Ради, прибули близько 900 делегатів, які представляли майже 1,5 мільйона українських вояків з різних військових частин російської армії, де дізналися про його скликання.

          Форум мав сприяти координації дій українського військового руху, закласти підвалини створення національного війська для утвердження та захисту української державності.

          З вітальною промовою виступив голова Центральної Ради Михайло Грушевський, а до складу президії увійшли Симон Петлюра (від фронту), Микола Міхновський (від тилу), Володимир Винниченко (від Центральної Ради), Семен Письменний (від флоту), а також Юрій Капкан (після обрання командиром 1-го українського полку ім. Б. Хмельницького).

           

          Як зауважує історик Ярослав Тинченко: «До зборів долучилися

          15 Травня 2017 10:27
          10 Травня 2017 14:34

          Інформаційні матеріали до дня пам’яті та примирення і дня перемоги над нацизмом у другій світовій війні

          «Українці в лавах Об’єднаних Націй перемогли агресора» — цьогорічні національні урочистості пройдуть під цим гаслом. Символ пам’яті залишається незмінним — червоний мак.

          Майже сім мільйонів солдат в семи арміях — такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму. Український інститут національної пам’яті обрав 12 історій українців та українок, які воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США.

          Від сьогодні дізнатися більше про них можна на головній площі країни — Майдані Незалежності. Це чоловіки та жінки, які походили з різних куточків України та світу; воювали у регулярних арміях та були партизанами; служили як у допоміжних формуваннях, так і на передовій; пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі. Майже всі дістали високі відзнаки країн, за які вони воювали.

          Серед них — Герой Радянського Союзу, лицар Золотого хреста бойової заслуги УПА, нагороджений Медаллю Пошани армії США, лицар Військового Хреста Франції та українка, відзначена Медаллю Британської Імперії. Історія кожного з них — це історія

          03 Травня 2017 09:05

          1917, 1 травня (18 квітня) – створено 1-й український полк імені Богдана Хмельницького, що поклало початок українізації військових частин російській армії.

           

          Вимога про організацію 1-го українського добровольчого полку імені Богдана Хмельницького постала ще 29 березня 1917-го на установчих зборах українців-вояків київської залоги, коли було створено Український військовий клуб імені гетьмана Павла Полуботка.

          За ініціативою клубу черниці Флорівського жіночого монастиря вишили для майбутнього полку прапор, а 1 квітня його освятили у Володимирському соборі.

          Тим часом на Київському військово-розподільчому пункті зібралися майже три тисячі патріотично налаштованих мобілізованих солдатів із Чернігівщини, Полтавщини та інших регіонів України, які виявили тверде бажання зорганізуватися в Перший український полк і не погоджувалися ні на які компроміси.

          Ситуація прискорилася 27 квітня, коли «три тисячі», незважаючи на загрозу суворої кари за невиконання наказів, відмовилися вирушати на фронт.

          Попри негативну реакцію Петрограда і військового керівництва (а також виконкомів київських Рад робітничих, військових

          03 Травня 2017 08:59

          Павла Скоропадського проголошено гетьманом України

          1918, 29 квітня – проголосити Павла Скоропадського проголошено гетьманом України.

           

           

          Навесні 1918-го Центральна Рада стрімко втрачала свій авторитет, чому сприяли відсутність боєздатних збройних сил, що не могли ефективно протидіяти більшовикам, невирішеність нагальних соціально-економічних проблем, постійні суперечки всередині фракцій і особисті протиріччя між лідерами Центральної Ради.

          Як згадував Євген Коновалець: «Швидко ми були примушені ставитись критичніше до діяльності діячів Центральної Ради, бо бачили  що їхня політика вводить у краю, замість ладу, щораз більшу анархію, яка не тільки виключає організацію війська, але веде державу до неминучої руїни».

          28 квітня прем’єр-міністр уряду УНР Всеволод Голубович звів нанівець всі успіхи Кримської групи полковника Петра Болбочана, а вже ввечері німецька військова влада заарештувала двох міністрів безпосередньо під час засідання Центральної Ради через причетність до викрадення київського банкіра Абрама Доброго. Як свідка було затримано й голову уряду (пізніше з’ясувалося, що до викрадення свого співгромадянина були причетні

          03 Травня 2017 08:56

          1922, 28 квітня – у Подєбрадах (Чехословаччина) засновано Українську господарську академію.

           

          Українська господарська академія в Подєбрадах заснована Українським громадським комітетом у Празі на чолі з Микитою Шаповалом при фінансовій допомозі міністерства закордонних справ Чехо-Словацької республіки – країни, яка прихильно поставилася до українських емігрантів після поразки визвольних змагань 1917-1921 років.

          В Подєбради, курортне містечко за 50 кілометрів від Праги, переїхали із Польщі ряд науковців, була створена Професорська рада академії (президія). 28 квітня 1922-го вона зібралася на перше засідання, від чого й веде свій відлік Українська господарська академія. А 16 травня статут академії офіційно затвердило міністерство хліборобства Чехо-Словаччини.

          Академія розташовувалася в старовинному замку чеського короля Юрія Подєбрадського на березі річки Лаба. Тут же містився готель «У короля Юра», де мешкали й декотрі професори та студенти. Заняття розпочалися 22 червня.

          Президент Чехо-Словаччини Томаш Масарек у промові під час відвідин академії 9 травня 1923-го сказав: «Я дуже добре поінформований

          03 Травня 2017 08:53

          Сотник Армії УНР, скульптор Валентин Сімянцев

          1899, 23 квітня – в слободі Великий Бурлук на Харківщині народився Валентин Сімянцев (Сімянців, Сім’янців), сотник Армії УНР, скульптор.

           

           

          «І чим би я виправдав своє життя, коли б добра доля не дала мені козакування» (Валентин Сімянцев).

           

          Народився в сім’ї безземельного селянина. «В родині говорилося, що по батькові рід походить із Волині, що дуже правдоподібне, бо на Слобожанщину, в минулому, тікала людність з Волині в цілого Правобережжя, – писав у спогадах. – Та й знайшов я прізвище волинян як Сімянник. А по вуличному звали нас Семенці… Мама козацького роду Давиденків, з поворотців козаків з Північного Кавказу».

           

           

          В українській армії з 1918-го – козак кінної сотні Богданівського пішого полку, бунчужний полку Чорних запорожців, учасник Першого зимового походу. Лицар Залізного хреста Армії УНР.

           

          В еміграції мешкав у Чехословаччині, Німеччині і США. Закінчив Українську господарську академію в Подєбрадах. За фахом інженер-гідротехнік.

          Після Другої світової війни захопився

          24 Квітня 2017 08:40

          Гурби: найбільший бій УПА з комуністичними карателями

          21-25 квітня 1944 року відбулася одна з найбільших битв Української повстанської армії з військами НКВС біля урочища Гурби на півдні Здолбунівського району.

           

          У середині квітня 1944 року основні сили Української повстанської армії розділив німецько-радянський фронт. Частина УПА під керівництвом Юрія Шухевича була розташована на території, окупованій нацистами, а друга частина під керівництвом керівника УПА-Південь Василя Кука була розташована на території під радянською окупацією. Німецька армія швидко відступала і вже не становила загрози для УПА й України в цілому, словацькі частини вже давно не вступали в бої з українськими повстанськими відділами, а угорське військове командування підписало навіть таємний договір з УПА про взаємний ненапад, найсерйознішу загрозу для УПА становили радянські війська. Місцеві мешканці боялися повторення радянських репресій 1939–1941 років.

          Бій відбувся під час переходу частин УПА через німецько-радянські фронти й охопив частину сучасних Дубенського та Острозького районів Рівненщини і Кременецького та Шумського районів Тернопільщини. У битві брали участь відділ південної

          24 Квітня 2017 08:28

          Календар УПА

          1944 рік

          Біля урочища Гурби на Рівненщині розпочався бій військової округи «Богун» УПА-Північ та з’єднання УПА-Південь (разом із місцевими селянами до 5000 бійців) проти п’яти бригад НКВД і деяких частин Червоної армії (всього 30 тисяч військових), яких підтримали полк кінноти, авіація, бронепоїзди і 15 легких танків. Бій тривав 5 днів.

           

          1945 рік

          Чота УПА-Захід біля села Сілець на Львівщині роззброїла бійців винищувального батальйону, що охороняли лісопильний завод.

           

          1946 рік

          Під час зіткнення з загоном МВД у райцентрі Красне на Львівщині загинув станичний ОУН Степан Яворський – «Журавель».

           

          У селі Броди на Волині повстанці роззброїли винищувальний батальйон. Здобуто 2 кулемети та інше озброєння.

           

          1947 рік

          Відділ УПА-Захід біля села Тисів на Станіславщині знищив кількох воїнів МВД, що влаштували засідку в лісі.

           

          У сутичці з загоном МВД у селі Головецьке на Дрогобиччині загинув один підпільник.

           

          У райцентрі Борщів на Тернопільщині

          20 Квітня 2017 08:36

          Генерал-хорунжий армії УНР Петро Дяченко

           

          1965, 23 квітня – помер Петро Гаврилович Дяченко, генерал-хорунжий армії УНР, командир полку Чорних Запорожців.

          «Чорний запорізький кінний полк був прекрасним, бойовим полком, що не знав поразки на полі бою. Це були справді бойові орли української кінноти, і між ними перший бойовий орел – командир полку, полковник Дяченко, справжній невмирущий козак-характерник наших днів…» (Лев Шанковський)

           

          Народився 30 січня 1895-го в селі Березова Лука на Полтавщині.

          Закінчив школу прапорщиків, учасник Першої світової війни, штабс-капітан російської армії. Командував батальйоном смерті військ Тимчасового уряду.

          З грудня 1917-го – в армії УНР. Розпочинав простим козаком кінної сотні 2-го Запорозького полку. Учасник визволення Харкова і Криму. Пізніше сотник (1918) та курінний (1919) окремого «партизанського» куреня в складі Запорозького полку Петра Болбочана. Влітку 1919-го очолив кінний полк Чорних запорожців – елітний полк української армії. Учасник Першого зимового походу (1919-1920).

           

          Як згадував командарм Михайло Омелянович-Павленко:

          12 Квітня 2017 08:18

          1917, 7-8 квітня (25-26 березня) – в Києві проходив з’їзд Товариства українських поступовців (ТУП), яке перейменовано на Союз українських автономістів-федералістів.

          На збори, що тривали два дні, з’їхалися представники з багатьох міст України, Москви, Петрограда, Кубані.

          Одним із перших на з’їзді виступив Сергій Єфремов (повний текст промови опублікований у газеті «Нова Рада» за 10 квітня (28 березня)), який окреслив основні віхи історії ТУП:

          «Сьогоднішні збори становлять граничний стовп, різку межу, в житті нашого Товариства, як і цілого українського народу. Вперше ми робимо свій з’їзд не в тісних приватних помешканнях, не потай у катакомбах, а в широкому зібранні, прилюдно, перед усим вільним та широким світом...

          Культурна работа, політичні виступи, блокування з чужими поступовими організаціями для здобування політичної волі, участь у виборах до Державної Думи, зносини з її фракціями, поновлення союза автономистів-федералістів з заступників недержавних націй та російських федеративних елементів, кристалізування української громадської думки – це тільки частка тієї роботи, яка займала Товариство, що захоплює все ширші круги українського громадянства.

          Серед такої інтенсивної роботи нас захопила світова війна і разгром усіх українських

          <<<12 - 22 з 24>>> Архів

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/