Анонси
     

     






           
           

          Назад

          Школа джур козацьких

          З 7 по 15 вересня делегація Чернігівської області, яка складалася з представників Бахмацького, Козелецького, Менського районів та міст Новгорода-Сіверського, Ніжина та Прилук, взяла участь у Зборі активістів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – Школа джур козацьких (с. Осій Іршавського району Закарпатської області), що проводилася Українським державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді під загальним керівництвом Міністерства освіти і науки України.

          У перший день діти вивчали порядок та правила використання церемоніалів, головним із яких було винесення державного і відомчих прапорів. Урочисте відкриття збору було проведено яскраво, емоційно та злагоджено.

          Під час наради організаторів і керівників делегацій було визначено порядок практичної роботи зі створення та функціонування таборової старшини. Керівники делегацій долучилися до вишколу-семінару з виконання цих обов’язків.

          8 вересня на території меморіального парку «Красне поле» Хустського району відбулося урочисте відкриття Збору активістів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – Школа джур козацьких.

          Юних джур привітала Наталія Савченко, директор Українського державного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді, Олександр Горін, голова Іршавської районної державної адміністрації, Віктор Симканинець, голова Іршавської районної ради, Віктор Нагайко, військовий комісар Іршавського районного комісаріату, Василь Липчій, заступник голови Хустської районної державної адміністрації, Любомир Петровський, заступник військового комісара Хустського об`єднаного міського військового комісаріату.

          Після урочистостей учасники школи джур відвідали с. Ізу – центр лозоплетіння Закарпатської області та ферму з розведення плямистих оленів.

          Цікавою також була екскурсія містом Хуст, відвідування музею спеціалізованої загальноосвітньої школи №1 ім. Августина Волошина і Хустського краєзнавчого музею.

          Закінчився день проведенням просвітницької акції та флешмобу «Учителю, розкажи про мир» у рамках Глобальної програми – «Цілі сталого розвитку: складові елементи миру».

          Наступного дня, осіннім різнобарв’ям зустріло юних джур урочище «Стойко», у якому діти дослідили біологічні особливості популяції їстівних каштанів та провели аналіз причин екологічного лиха однієї з ділянок лісу, вчилися основам виживання на природі.

          На одну із гутірок до юних джур завітав заступник військового комісара з територіальної оборони Іршавського РВК майор ЗСУ, учасник АТО Юрій Щур. Крім розповіді про бойові дії на сході України, він поділився досвідом визначення лідера (командира) в екстремальних умовах бою.

          Ще одна з гутірок була присвячена ігровим методикам визначення лідера і розподілу обов’язків в рою.

          Програма «З Україною в серці» стала завершальною. Джури продемонстрували свої таланти та взяли участь у етнодискотеці.

          10 вересня учасники Школи джур козацьких пройшли вишколи з військово-прикладних і туристсько-спортивних видів змагань: стрільба з пневматичної зброї, збирання та розбирання автомата АК-74, ознайомлення з правилами поведінки з вибухонебезпечними предметами і основами тактичної медицини, проходження туристської смуги перешкод за козацькою легендою, основами спортивного орієнтування.

          До вишколу юних джур долучилися: Віктор Нагайко, військовий комісар Іршавського районного військового комісаріату, Михайло Булиця, керівник Українського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО, Михайло Владімірцев, представник громадської організації «Карпатська Січ», волонтери, учасники АТО; працівники Іршавської районної станції юних туристів.

          Цікаво і змістовно пройшли гутірки «Що означає бути патріотом?» та «Громадська активність і громадське суспільство». Закінчився день проведенням інтелектуального вишколу з історії України козацької доби - «Відун».

          11 вересня учасники відвідали Храм Василія Великого (Козацька церква) в м. Іршава та отримали благословення від настоятеля храму. Знайомство з Іршавщиною продовжилося оглядовою екскурсією по місту й відвідуванням Іршавського районного краєзнавчого музею.

          Незабутні враження залишилися у делегацій після мандрівки до села Вільхівка (урочище «Джублик»), монастиря Пресвятої Богородиці та відвідування пам’ятника Івану Фірцаку (Кротону), найсильнішій людині ХХ століття, у селі Білки.

          Вечірню ватру було присвячено розучуванню українських козацьких пісень.

          12 вересня на юних джур чекала захоплююча Теренова гра в урочищі «Кам’янка». Військово-практичний вишкіл з використанням топографічно-картографічних матеріалів для відпрацювання тактичних дій на місцевості припав до душі кожному учаснику. Юні джури випробували себе у якості розвідників, кулеметників, снайперів, саперів, медичної служби та картографів.

          У ході проведення Теренової гри було організовано розгортання похідного наметового табору, відпрацьовувалися практичні навики встановлювання наметів, охорони та оборони табору.

          Вечірня гутірка була присвячена обміну досвідом роботи з організації і проведення гри Джура.

          13 вересня до школу юних джур завітали представники гірського пошуково-рятувального відділення міста Іршава загону спеціального призначення Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Закарпатській області. Діти ознайомилися з сучасною технікою, різноманітними засобами для порятунку та пройшли майстер-класи з використання вогнегасників і навчилися гасити умовну пожежу.

          З великим задоволенням взяли участь джури і в «Козацькому гарті»: позмагалися у козацькій забаві «Перетягування линви» та звитяжних змаганнях «Лава на лаву».

          По закінченню спортивного вишколу цікаво і змістовно пройшов вишкіл-гутірка: «Сучасні громадські дитячі та молодіжні організації: організація самоврядування молоді».14 вересня окрім туристсько-спортивного комплексу «Козацькими стежками» та туристсько-спортивної смуги перешкод на юних джур очікував одноденний рейд-похід в урочище «Смерековий камінь».

          Під Смерековим каменем на широкій галявині юні джури самостійно провели Козацьке коло, запросивши до участі своїх керівників та старшину. Усі діти проголосили клятву юного джури.

          Після походу учасники зібралися на вечірню «Ватру» - творчо-мистецьке представлення кожного рою.

          Завершальний день відбувся 15 вересня. Розпочався він з гутірки «Духовне вірування українського народу. Український виховний ідеал. Самовиховання. Виховання свободою», яку провів для дітей отець Віктор Аврамчук, капелан гри «Джура».

          Урочисте закриття Збору активістів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – Школа джур козацьких відбулося в м. Іршава.Святковою маршовою ходою учасники пройшли вулицями міста. На центральній площі джур привітали: Олександр Горін, голова Іршавської районної державної адміністрації, Віктор Симканинець, голова Іршавської районної ради, Віктор Нагайко, військовий комісар Іршавського районного комісаріату.

          Святковий концерт став завершальною частиною урочистостей.

          Назад

           

          Офіційна сторінка

           

           
           

           
           

           
           
           
           
           
          http://www.sqe.gov.ua/index.php/uk-ua/